Előfizetői tartalom

Miért ilyen magasak a budapesti lakásbérleti díjak?

Portfolio
Számtalan gazdasági, politikai és társadalmi oka van annak, hogy ennyire elszálltak a magánbérleti piac árai. Több embernek lenne szüksége kiadó lakásra a városokban, mint amennyi elérhető lakóingatlan van, ami keresleti piachoz vezet, emellett a szabadpiaci körülmények és a szabályozatlanság is kedvez az árak elszabadulásának. A rövid távú, turisztikai célú lakáskiadások is kivonnak pár ezer ingatlant a hosszú távú magánbérleti piacról - összegezte az ezzel kapcsolatos gondolatokat a Habitat for Humanity Magyarország tanulmánya.

A kereslethez képest alacsony számú bérlakás a rendszerváltás környéki politikai döntések következménye. Jelenleg a magyar lakosság kevesebb mint 10%-a lakik bérlakásban, 2%-a önkormányzati tulajdonú bérlakásban. Megközelítőleg 110 000 önkormányzati tulajdonban lévő, nem piaci díjazású bérlakás van Magyarországon, ebből közel 40 000 Budapesten található, amelyek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés