Budapest nem a vidékkel versenyez, hanem más európai nagyvárosokkal
Ingatlan

Budapest nem a vidékkel versenyez, hanem más európai nagyvárosokkal

Portfolio
Magyarországnak egy nagyobb és növekvő Budapestre van szüksége, ami az egész ország fejlődését generálja. Ma viszont nem ez a helyzet, a főváros népessége trendszerűen csökken - hívta fel a figyelmet Ilyés Márton, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány elnöke a Smart Budapest Forum konferencián, ahol Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára a fővárost érintő legfontosabb kihívásokról beszélt.

Hogyan állítsuk meg Budapest lakosságának csökkenését és hogyan lesz a főváros ismét kétmilliós város? Míg Bécs népessége 1990-hez képest 1,7-ről 2 millió főre nőtt és más környező fővárosok népessége is emelkedik, Budapesten ezzel ellentétes folyamat zajlik - mondta el Ilyés Márton, aki szerint a vidéki iparfejlesztést ki kell egészíteni egy szolgáltatásfejlesztési nagyvárosi irányzattal. Nyitott gazdasági térségben nem érdemes vízfejről beszélni.

Budapest nem a vidékkel versenyez, hanem más európai nagyvárosokkal, aminek nemzetközi viszonylatban népességmagtartó ereje is lehet.

Elrettentő példaként Detroit városát említette a szakértő, ahol az autógyárak bezárása, a rossz lakáspolitika és a rossz fejlesztési irányok miatt az 1950-es közel 2 millió fős népesség mostanra 600 ezerre csökkent és ez a környező településekre is kihatott. Bár Budapest nem tart még itt, de nagyon oda kell figyelnünk, így 3 dolgot érdemes kiemelni: lakáspiac (alacsony megújulás, magas árak, ösztönzési szabályozási problémák), közigazgatás megszervezése (a fővárosi és agglomerációs fejlődést szolgáló szabályozások gyakran ellentmondanak egymásnak), új bevonási kultúra (a lakosság és a vállalkozások, szervezetek is sajátjukként kell, hogy tekintsenek a városra, legyen meg az összhang közöttük).

Komplex megoldásokkal lehetne élhetőbbé tenni Budapestet

Budapesten a dualizmus nagyjainak városépítő munkáiból akarunk ma is megélni. Nem a közlekedés az egyetlen probléma, amit meg kell oldani. Az ideális város emberközpontú és fenntartható, melynek részei a parkok, zöld homlokzatok, kevés autó, sok gyalogos, jó közösségi közlekedés. Ezekből ma Budapesten sok minden hiányzik, miközben növekszik az autóhasználat, az ingázás, de a városon belüli autós közlekedés is nő - hangsúlyozta Lánszki Regő.

Másik probléma a lakhatás, a lakóingatlanok 18 százaléka kihasználatlan, vagy nem lakó célra használják azt. A 15 perces városhoz szükséges szolgáltatások sok helyen hiányoznak.

A hazai építőiparral kiemelten foglalkozunk a március 21-i Építőipar 2024 konferencián. Részletekért kattints!

Emellett a klímaváltozás is nagy kihívásokat tartogat, a lakások 75 százaléka a legkedvezőtlenebb energetikai besorolás alá tartozik, ami még jobban felértékeli a zöld fejlesztéseket. A fentiek eléréséhez kiemelten kell foglalkozni a barnamezős területekkel.

Az építési szabályozás az utóbbi időben rengeteg kiskaput teremtett, főleg a szintterületi mutatók esetében. Ezért is volt fontos az új Országos Építészeti Tervtanács megszületése. Elkészült a magyar építészetről szóló törvény, aminek célja, hogy az építészet a megtérülés kizárólagossága helyett az élhetőséget helyezze előtérbe.

A kerületi, a fővárosi és az országos szabályzatok miatt 25 szabályozás van érvényben ma Budapesten, ami nehezíti a megoldások hatékony megvalósulását.

A műemlékek helyzetével is foglalkozni kell, miután azok többletköltséggel óvhatók csak meg, amit nem lehet a tulajdonosokra hárítani, ezen felújításokat adó és illetékkedvezményekkel lehet ösztönözni.

Meg kell akadályozni az agglomeráció további terjeszkedését, az új lakóterületek kijelölése sokkal szigorúbb lesz.

Budapesten jelenleg hiányoznak a nagy víziók, de átfogó fejlesztésekre van szükség, hogy a lakók életminőségének javulása mellett a látogatók és cégek számára is vonzó lehessen a város. Az európai metropoliszok közti versenyben lemaradt Budapest, például Varsóhoz képest is. Meg kell határozni, mik Budapest erősségei, melynek része a smart city, de ez sem csak a digitalizációt, hanem a jó tervezést is jelenti.

A Duna szerepét is fontos lenne újragondolni. Ahol lehet, meg kell őrizni a természetközeli állapotot, a belvárosban pedig a folyópart átfogó fejlesztése szükséges, ami megteremti a folyó és a város kapcsolatát. Tőkebevonás nélkül ilyen méretű beruházások nem képzelhetők el, de mindezt a helyiek érdekeinek figyelembe vétele mellett szabad csak megvalósítani - emelte ki az államtitkár.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
ferihegyi reptér