Növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport

Portfolio
2023-ban 142 százalékkal 19,49 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,76 millió euróra emelkedett. Az elmúlt év során megvalósult hazai és lengyel akvizíciók, illetve a társaság Scope Ratings-felminősítése mellett fontos állomás volt a SZIE-státusz előkészítése, illetve 2024. januári megszerzése.

Számottevő növekedésről számolt be az Appeninn-csoport 2023-ban. Bérbeadásokból származó bevétele 142 százalékkal 19,49 millió euróra, közvetlen fedezete 114 százalékkal 12 millió euróra emelkedett. A tavalyi 63 százalékos emelkedést mutató 22,76 millió eurós konszolidált adózott eredményben az ingatlanátértékelések hatása mellett már a SZIE-státusz megszerzése által felszabadult halasztott adófizetési kötelezettségek összege is megjelent.

A cégcsoport 2023 elején eladta az utolsó turisztikai érdekeltségét, februárban pedig megszerezte a székesfehérvári, illetve a zalaegerszegi Zone bevásárlóparkot, valamint a nagykanizsai Kanizsa Centrum bevásárlóközpontot. A kereskedelmiingatlan-portfólió fejlesztésének következő lépéseként – és egyben első külföldi tranzakciójaként – 2023 márciusában megvásárolta a varsói Wiśniowy Business Park C, D, E és F irodaépületeit tulajdonló Dounby Sp. z.o.o.  részvényeit.

A Scope Ratings 2023. április 5-én – elsősorban a konzervatív finanszírozási struktúra mellett megvalósított tranzakciókat értékelve – az Appeninn hitelminősítését „B”-ről „B+”-ra, míg kötvényeit „B–”-ról „B+”-ra javította.

2023 december 13-án a társaság közgyűlése döntött az Appeninn szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozásként („SZIE”), majd szabályozott ingatlanbefektetési társaságként („SZIT”) történő nyilvántartásba vételének kezdeményezéséről.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF