Az államtól várja a piac a BIM és a költségvetési klasszifikációt
Ingatlan

Az államtól várja a piac a BIM és a költségvetési klasszifikációt

Portfolio
A magyar AEC (építészeti, mérnöki és építőipari) piac az állami BIM szabályozásra vár, hogy felgyorsulhasson a digitalizáció. A globális építőipari szoftverfejlesztő, a Graphisoft a nemzetközi piacon már 47 különböző, országspecifikus BIM klasszifikációt beépített a megoldásaiba, most a magyarországin lehet a sor. A klasszifikációra szükség van ahhoz, hogy a tervhez (geometria alapján)  szoftveresen beruházási költségbecslést lehessen készíteni - ez kötelező elem lesz az építési törvény szerint az állami beruházások pályázatánál. A Graphisoft itthon is figyelemmel kíséri a szabályozási változásokat, az egyik új fejlesztésük, hogy a Solibri programjukhoz megjelent az OTÉK alap szabálykészlet, amely már teljes mértékben BIM szemléletű tervvizsgálaton alapul. Ezen túl több területen is vizsgálják hazai és német egyetemekkel a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségeit, és várakozásuk szerint 2-3 éven belül olyan eredmények is születhetnek, amelyek forradalmasíthatják a tervezési munkafolyamatot.

A magyar piacon eddig nem volt egységes szabályozás, valamint osztályozási rend, miközben a piac számára fontos európai környezetben sorra születnek a BIM szabványok. Az építőipar digitalizálásához nélkülözhetetlen előírásokat most az államtól várják a vállalatok. Ezek egyike a BIM klasszifikáció, amelyre épül a beruházási költségbecslés, és aminek elkészítése kötelező az állami beruházások pályázatánál az új építési törvény szerint.

A Graphisoft egy sajtótájékoztató keretében mutatta be, hogy mekkora jelentősége van, és milyen költségmegtakarítási lehetőség rejlik a BIM klasszifikációra épülő szoftveres megoldásokban.

A klasszifikáció jelentése építész-tervezői értelemben, hogy egy építmény különböző elemeit - akármilyen épületről, mélyépítésről is legyen szó - csoportosítják különböző tulajdonságok alapján. A BIM klasszifikációs rendszert, az építmények osztályozását egyre több ország vezeti be, a Graphisoft által fejlesztett Archicad-ben eddig 47 ilyen klasszifikáció érhető el.

Reicher Péter, a Graphisoft ország igazgatója elmondta, hogy

Ha megszületik a magyarországi klasszifikáció, napok kérdése és a szoftverben is megjelenhetnek az ehhez kapcsolódó funkciók.

Jelenleg a beruházási törvény végrehajtási rendeletének kidolgozása zajlik, aminek a munkacsoportjában, javaslatok szintjén a Graphisoft is szakmai szerepet kapott.

A vállalatok elvárják, hogy a szakterületek munkáját és igényeit is figyelembe vevő megoldás szülessen, de még nem tudni milyen szemlélet alapján készül a magyar szabályozás. Az ország igazgató elmondta, hogy a tervezéssel kezdődő beruházási BIM munkafolyamatban a tervezők geometriát hoznak létre, ezt egy európai sztenderdekkel harmonizáló BIM klasszifikáció nagyban támogathaná.

„Kivételes szakmai lehetőség segíteni egy piac digitalizációját, és felkínálni a tapasztalatunkat. Természetesen várjuk a hazai BIM klasszifikáció megszületését, és reméljük az európai megoldásokhoz hasonlóan sikeres fejlődést eredményez majd. De addig is figyeljük a részszabályok megjelenését és saját fejlesztéssel támogatjuk felhasználóinkat, például az OTÉK szabálykészlet ellenőrizhető előírásaival. Az OTÉK jelenleg csupán 15%-a digitalizálható, mert a jogszabályi szöveg 85%-ban nem rendel az elváráshoz konkrét számot, pontos paramétert. Véleményünk szerint, ha az előírás konkrét adatokkal lenne párosítva, akkor annak 60%-át digitalizálni lehetne, amely jelentősen javítaná a tervezés során a hatékony és pontos megfelelés elérését. Egy másik fejlesztésünk, hogy a tervezők munkáját támogató magyar BIM sablonfájlt kiegészítettük az új építési törvény BIM elvárásainak megfelelést biztosító szempontjainak listájával is.”

- mondta el Reicher Péter, majd kiemelte, hogy

Kivitelezés szintjén 20%-os költségmegtakarítást lehetne majd elérni, ha a szabályoknak megfelelően létrejön a magyar BIM klasszifikáció.

Az igazgató végül arról is beszámolt, hogy az Archicad fejlesztése során kibővítették a BIM termékkínálatukat egy költségvetési szoftverrel, amely képes a geometriából kinyerni a költségvetéshez és a mennyiségbecsléshez szükséges adatokat, ami nem volt egyszerű feladat. Ezzel azonban megoldódott, hogy a mennyiségre vonatkozó tervek pontosak lesznek, és elhagyható az a jelenlegi gyakorlat, miszerint 20%-os a tervezéskori biztonsági anyag túlbecslés, vagyis nem kell ezt a többletet kitermelni, megvásárolni, szállítani, tárolni:

Geometria, mennyiség, ár és idő látható egy szoftveren belül.

Az eredménykimutatás is része ennek: egyetlen ábrán követni lehet, hogy a különböző projektek időben hogyan állnak a tervezetthez képest, magasabb a költségvetésük, vagy alacsonyabb a vártnál.

Reicher Péter
Graphisoft SE, ország igazgató
Reicher Péter okleveles építőmérnök, jogi szakokleveles mérnök. Szakmai pályafutása során korábban – többek között - az SAP, a Xerox, valamint a HP államigazgatási területért felelős vezetőjeként dolg
Tovább
Reicher Péter okleveles építőmérnök, jogi szakokleveles mérnök. Szakmai pályafutása során korábban – többek között - az SAP, a Xerox, valamint a HP államigazgatási területért felelős vezetőjeként dolg Tovább

Az új építési törvény az állami beruházásoknál előírja a BIM költségbecslés készítését, amelyhez azonban szükség van a BIM klasszifikációra, valamint egy beruházási központi tárhely adatbázisára, amelyre a beruházási költségterv adatok feltölthetők, elérhetők, illetve kutathatók az új beruházástervezés költségkalkulációk számára. Ugyanakkor a szakmai fórumokon tapasztalható, hogy megosztott a piac, a szereplők egyéni elvárásai, szempontjai nem állnak közel egymáshoz. A kivitelezők munkanem szerinti csoportosítás alapján szeretnék a költségvetéshez szükséges adatbázist modellezni, míg a tervezők geometriát alkotnak, tehát épületelemek alapján dolgoznak, a műszaki ellenőr pedig az építés sorrendje szerint csoportosítana.

Jelentős a szemlélet és elváráskülönbség a beruházók, tervezők és kivitelezők szakterületei között, illetve a magas- és mélyépítés szereplői között.

A világpiaci gyakorlatot az jellemzi, hogy a BIM klasszifikáció és költségtervezés is építményelem alapú, nemcsak a tervezés gyakorlata, hanem a beruházói attitűd miatt is, mert a tervmódosítások átvezethetőségét az elemalapú rendszer tudja kezelni. A másik fontos tapasztalat, hogy a nemzetközi gyakorlat nem egy klasszifikációt alkalmaz, hanem azonos elvre épülő (elemalapú), de a szakterületekre specializált klasszifikációk váltak be. A költségvetés világszintű megoldását az ICMS (Nemzetközi építési mérési szabványok) dolgozta ki a magas és mélyépítésre tipizált 13 klasszifikációval.

A Graphisoft folyamatosan követi és feldolgozza az adott országok tervezési szabályváltozásait a megoldásaiban, ennek megfelelően az új építési törvény BIM előírásainak listáját is elérhetővé tette az Archicad programban. A tervezők munkájuk során tehát könnyen ellenőrizhetik, hogy minden elvárásnak megfelelnek-e. Az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) egy szűk, digitálisan jól meghatározható szabályainak egy részéhez is megjelent már a BIM alapú alap szabálykészlet, amelyhez szintén elérhető a Solibri programhoz, amivel a felhasználók ellenőrizhetik terveik szabálymegfelelését.

A tervezésben is segít az AI

A mesterséges intelligencia az építőipar számára is izgalmas lehetőség, a vállalat az egyik projektjével azt szeretné megoldani, hogy a felhasználók rendelkezésére álljon egy fluid tervezési workflow és a tervezőszoftverben elkészült tömegmodellekből az építész egy gombnyomással az MI segítségével fotórealisztikus minőségű opcionális látványterveket állíthasson elő, ami a tervezés elején a megrendelővel folytatott korai fázisú tervegyeztetést emeli új minőségre.

Pfemeter Ákos, a Graphisoft Nemetschek termékek értékesítésért felelős alelnöke elmondta, hogy: „Komoly lehetőségeket látunk a mesterséges intelligencia alkalmazásában, ezért több különböző területet kutatunk. Egyetemekkel és kutatóintézettel működünk együtt. Itthon például a Budapesti Műszaki Egyetemmel, akikkel szeretnénk megoldani, hogy egy 3D-s tervező szoftvert az ember saját természetes nyelvén, vagy gesztusait használva tudjon vezérelni. A kihívás nem más, minthogy a billentyűzet és az egér helyett komplex utasításokkal lehessen bizonyos tervezési feladatokat vezérelni.”

A vállalat fejlesztői a Müncheni Műszaki Egyetem kutatóival pedig azon dolgoznak közösen, hogy miként lehet egy 3D-s épületmodellt gépi segítséggel, automatikusan az építészeti konvencióknak megfelelő tervdokumentációvá alakítani. Ez egy nagyon összetett feladat, aki ezt először hatékonyan és hiba nélkül megoldja, az olyan óriási áttörést ér el a szakmában, mint amilyen a BIM volt a 90-es években. Ezen a területen a következő egy-két évben várható áttörés, de széles körű alkalmazásukra legalább 3-5 évet kell várni.

Az Apple Vision Pro prémium minőségű kevert valóság szemüvege nemrég jelent meg a világpiacon. Ez a platform kilép a kétdimenziós képernyők kereteiből a kiterjesztett valóságba és lehetővé teszi a tervezői munka új szintre emelését. A Graphisoft összekapcsolta a BIMx alkalmazását a Pro Vision szemüveggel, így a tervezők már ezen az eszközön keresztül is megmutathatják valósághűen a munkájukat a megbízóknak, virtuális térben ellenőrizhetik a víziójukat.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
társasház használt lakás