Vajon mennyi iroda van a szomszédos fővárosokban? - És hol áll Budapest?

2019. április 15. 16:04    
nyomtatás
 
Az idei év elejére a budapesti irodaállomány elérte a 3,6 millió négyzetmétert, a most zajló fejlesztésekkel együtt pedig hamarosan a 4 millió négyzetmétert fogja közelíteni. Bár ez még mindig alacsonyabb, mint a hasonló népességű Varsó irodaállománya - nem is beszélve Bécsről - a fejlesztési volumen kapcsán érdemes egy összehasonlítást tenni a fontosabb szomszédos piacokkal.


Kelet-Közép-Európa városai közül a legnagyobb irodapiaccal Varsó rendelkezik, ahol 2018-ban közel 5,5 millió négyzetmétert tett ki az összes iroda együttes alapterülete. Lengyelország irodapiaci szempontból is többpólusú, ahol a főváros mellett még hat nagyobb városrégiót lehet kiemelni mérhető irodapiaccal. Ezek közül Krakkó a legnagyobb, ahol közel 1,2 millió négyzetméternyi iroda található.

Vajon mennyi iroda van a szomszédos fővárosokban? - És hol áll Budapest?

A vizsgált öt főváros közül Budapest áll a második helyen - a tavalyi évben 3,5 millió, az idei év elején 3,6 millió négyzetméterrel, kevéssel megelőzve Prága 3,4 millió, Bukarest 2,8 millió és Pozsony 1,7 millió négyzetméterét.

Vajon mennyi iroda van a szomszédos fővárosokban? - És hol áll Budapest?

Részletekért kattints ide!

Más a helyzet viszont, ha a települések népességét is figyelembe vesszük. Ebben az esetben a kevesebb mint félmilliós népességű Pozsony ugrik az élre, ahol az egy főre jutó irodaterület eléri a 4 négyzetmétert. A második helyen Varsó áll bő 3 négyzetméterrel, amit Prága, 2,7, majd Budapest 2 négyzetméterrel követ.

A budapesti irodaállomány alakulásáról részletesebben is megszólalnak a szakértők a május 8-án megrendezésre kerülő FM & Office 2019 konferencián, ahol kiemelt témaként a jövő irodapiaci megoldásai és technológiai újításai is szóba kerülnek. Az előadók között lesz:

Bérleti díjak, üresedés, hozamok


Az állományhoz viszonyított erős kereslet jellemzően magasabb bérleti díjakat eredményez. Ebben a tekintetben a dobogó három helyén Varsó, Budapest és Prága áll, rendre 24, 23 és 21 eurós négyzetméterenkénti havi bérleti díjakkal. Ezt követi a másik két főváros, Bukarest és Pozsony, a többi lengyel városban ennél alacsonyabb szintekkel, 13-15 euró körüli prémium bérleti díjakkal találkozhatunk.

Vajon mennyi iroda van a szomszédos fővárosokban? - És hol áll Budapest?

Érdekesség, hogy Varsóban relatíve magas, 11 százalékos az üres területek aránya, mégis ott a legmagasabbak a bérleti díjak. A leginkább telített állománnyal pedig Pozsony rendelkezik, ott 5,8 százalék ennek aránya.

BudaPart Gate

BudaPart Gate

1117 Budapest, Dombóvári út 27
Kiadó terület: 11011m2
Átadás:
2019
Bérleti díj: 14.5 - 17.5 EUR
Ajánlatot kérek

Sem fejlesztőként, sem befektetőként nem mindegy, hogy milyen prémium hozamok jellemzők. Ebben a tekintetben Varsóban és Prágában láthatjuk a legalacsonyabb szinteket, mindkét városban 4,75 százalékos hozamszintet mértek az elemzők. Budapest Pozsonnyal és Wroclaw-val áll egy szinten, 6 százalékos értékkel, míg a legmagasabb hozamok Bukarestben és Katowicében voltak 7,25 és 7,5 százalékkal.

Várható fejlesztések


Összességében az látszik, hogy a vizsgált 11 város mindegyikében jelentős fejlesztések zajlanak. 2021-ig szinte mindenhol legalább 20 százalékkal fog nőni a meglévő állomány, de van olyan hely - főként a lengyel iparvárosok - ahol 40 százalék feletti növekedés várható.

Vajon mennyi iroda van a szomszédos fővárosokban? - És hol áll Budapest?

Budapest ebben a tekintetben a középmezőnyben található, de így is 24 százalékos bővülésre lehet számítani, ami azt jelenti, hogy a hazai irodaállomány 2021-re elérheti a 4,3 millió négyzetmétert. Varsó vezető szerepét azonban semmi nem veszélyezteti, a meglévő 5,4 millió négyzetméterhez további 1,2 millió négyzetméter épül, vagyis hamarosan már 6,6 millió négyzetméternyi állomány áll majd rendelkezésre a lengyel főváros bérlői számára.

2019.04.15 14:15 Új rekordok a hazai ingatlanpiacon - Bemutatta legfrissebb számait az MNB

Vajon mennyi iroda van a szomszédos fővárosokban? - És hol áll Budapest?

Részletekért kattints ide!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium