A kerület, ahol úgy kapkodják az új lakásokat, mintha ingyen lennének

2018. december 7. 13:53    
nyomtatás
 
A legfrissebb nyári adatok alapján nagyon erős volt a kereslet a budapesti új lakások iránt, a Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisa alapján több mint 2200 lakást adtak el a fejlesztők, miközben az állomány 400 új ingatlannal bővülhetett. Úgy tűnik még mindig nagy slágernek számít a XIII. kerület, itt összpontosult ugyanis az értékesítések több, mint 40 százaléka, ami még annak tudatában is magas érték, hogy ez a városrész viszi a prímet az új lakások számában. A magas érdeklődést többek között a környék fejlődése, a rengeteg új irodaház és munkahely, illetve a fővárosi átlaghoz képest kedvezőbb négyzetméterárak egyaránt okozhatták.


Az új lakóingatlanok száma továbbra is növekszik, a Budapesti Lakáspiaci Riportban nyárra már mintegy 21 300, legalább négylakásos társasházban épülő fővárosi új lakás fejlesztését rögzítették. A kedvezményes áfa miatti bizonytalanság is pozitív fordulatot vett, a 2023-ig kitolt értékesítési határidő a már építési engedéllyel rendelkező projektekre vonatkozóan vélhetően megóvta a vásárlókat a kapkodás miatti rossz minőségű lakások tömkelegétől. A még lakásvásárlás előtt állókat pedig kevésbé szorítja az idő, igaz ugyanakkor, hogy folyamatban lévő projektekben a lakások nagy része már elkelt. A több, mint 21 ezer épülő új lakásból kevesebb, mint 6700 szabad lakás volt idén nyár végén az adatbázisban.

A folyamatban lévő projektek várható befejezési időpontját elnézve a fejlesztők 2018-ban 4400, 2019-ben pedig mintegy 12 000 lakás átadását ígérik azokban a projektekben, ahol jelenleg még található szabad lakás, de egyre többen már 2020-as befejezéssel számolnak. A 2020-as átadási idővel elkészülő lakások száma pedig még tovább nőhet, a kedvezményes áfa határidejének a kitolásával.

A kerület, ahol úgy kapkodják az új lakásokat, mintha ingyen lennének

Gömb Ház - további információkért kattints a képre!

2018.11.19 16:30 Azt hiszed, hogy sok lakás épül Magyarországon? - Ezt az ábrát nézd meg!

Durva volt a kereslet a korábbi hónapokban


A legfrissebb adatok a nyári helyzetről mutatnak képet - vagyis a határidő kitolása előtti piaci viszonyokról - amikor is közel 400 új társasházi lakás építését jelentették be a fővárosban, miközben 2018 nyarán összesen 2225 lakást adtak el a fejlesztők. Az őszi időszakban vélhetően csökken a vásárlók lelkesedése, az idő miatti nyomást viszont felválthatja a szabad lakások egyre szűkülő kínálata miatti sietség.

A nyári időszakban értékesített több, mint 2225 lakásszám csupán 100 darabbal kevesebb, mint a 2017 őszi rekord, amikor a kínálat is bőségesebb volt. Ezen időszak alatt az összes eladott lakás mintegy 41 százaléka az angyalföldi projektben található, ami a legnagyobb arányt képviseli a város többi részéhez képest. Ezt követi 23 százalékkal Belső-Pest, 15 százalékkal Külső-Pest, majd 11 százalékkal a XI. kerület és 10 százalékkal Buda egyéb részei.

A kerület, ahol úgy kapkodják az új lakásokat, mintha ingyen lennének


Még mindig nagyon sokan választják a XIII. kerületet


A XIII. kerület 41 százalékos értékesítési megoszlása még annak tudatában is kiemelkedő, hogy a budapesti kerületek közül itt épül a legtöbb új lakás. Ezeknek a száma 6690 az augusztusi adatok alapján, ami szinte megegyezik az összes, eddig még szabad épülő lakással egész Budapesten. Emellett, majdnem kétszer annyi lakást építenek itt, mint a XI. kerületben, ami a második legnépszerűbb kerület a fejlesztők körében, amennyiben a lakásszámot vesszük alapul.

Fejlesztői oldalról, optimális választássá teszi ezt a kerületet az elképesztő mennyiségű vállalatot és munkahelyet biztosító Váci úti irodafolyosó, ami folyamatosan bővül új irodaházakkal. Nyáron adták át a GTC White House-t, a Promenade Gardens irodaházat, épül a Nordic Light harmadik épülete, az Advance Tower második üteme, a Balance Hall, az Árpád híd pesti hídfőjének a közvetlen közelében pedig az Agora épületei és a The Twist irodatorony is számos új munkahelyet ad a következő években a környék számára. Az új munkahelyek nem csak generálják, illetve igénylik a lakásállomány bővítését, de a számok alapján az új lakást vásárlók is szívesen választják ezt a kerületet.

Az itt épülő 6690 lakásból, idén nyáron 1870 volt olyan, amit még nem értékesítettek, illetve foglaltak le, ami a teljes XIII. kerületi épülő állomány mintegy 28 százalékát teszi ki.

A kerület, ahol úgy kapkodják az új lakásokat, mintha ingyen lennének


A kerületben az átlagárak is kedvezőbbek a fővárosi átlagnál. Utóbbi, az adatbázisban árral szerepelő projekteknél nagyságrendileg 760 ezer forint volt négyzetméterenként a nyári időszakban. Az átlagos fajlagos ártól természetesen felfelé akár több millióval is eltérhetnek például a belvárosi projektek. A XIII. kerületben a még szabad 28 százalékos épülő állományban az árral ellátott projektekben ez az érték 740 ezer forint volt a nyári időszakban, a terasz felével számított alapterület esetén, enélkül 810 ezer forint.

A kerület, ahol úgy kapkodják az új lakásokat, mintha ingyen lennének


A cikk megjelenését a Kategora Real Estate támogatta.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

A piacon egyedülálló szolgáltatásokat vezetett be az OTP Ingatlanpont (x)

Az OTP Ingatlanpont döntött: bevezette a papírmentes ügyintézést. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium