Az ingatlanbefektetők lehetnek a fesztiválszezon igazi nyertesei

2019. június 11. 16:22    
nyomtatás
 
A turizmus mindig is jelentős szeletét adta a magyar gazdaságnak, amelyből számos módon részesülhetnek a helyi vállalkozók. Egyik ilyen szegmens a szálláskiadásból szerzett bevétel, amely az utóbbi években az ingatlanpiacon tevékenykedő befektetőket is érinti. A rövid távú, turisztikai célú lakáskiadást megvizsgálva arra voltunk kíváncsiak, hogy mit jelent az ország különböző pontjain a csúcsszezonban, azon belül is a fesztiválok ideje alatt mindez, a bérleti díjakra nézve.


Az ország legnagyobb fesztiválja és az egyik legtöbb külföldi turistát vonzó eseménye egyértelműen a Sziget Fesztivál, ahol a tavalyi évben 565 ezer látogatót mértek. Ez persze nem azt jelenti, hogy ténylegesen ennyi ember volt kint, ugyanis ez a napi belépések számát méri. A résztvevőknek azonban a legnagyobb része most is külföldi, Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál főszervezője tavaly 120 ezerre becsülte a Sziget miatt Budapestre látogató külföldiek számát. Ez pedig a hazai szálláshelyek forgalmán is meglátszik, ugyanis sokan nem a fesztivál helyszínén, hanem fővárosi szálláshelyeken laknak.

Park West

Park West

1134 Budapest, Szabolcs utca 15-25.
229 db lakás
32 - 79 m2 alapterület
Átadás:
2021 H1
25.8 - 112 M Ft
Ajánlatot kérek

Ebben az időszakban kiugró forgalommal számolhatnak a fővárosi szállodák, de az Airbnb-n hirdetett szálláslehetőségek iránt is nagyon megnő az igény, ami az árakban is meglátszik. Felmérésünkben megnéztük, hogy az Airbnb oldalán hirdetett lakások átlagára az egyes fesztiválok idején hogyan változik. Ehhez három különböző fesztivál - Sziget Fesztivál, Balaton Sound, VOLT - idején, három különböző településen - Budapest, Zamárdi, Sopron - néztünk meg azt, hogy június első hetében foglalva, mennyibe kerül átlagosan egy lakás egy éjszakára a fesztivál alatt, előtt és után.

Az ingatlanbefektetők lehetnek a fesztiválszezon igazi nyertesei

Az ábrán jól látszik, hogy a legnagyobb különbségek Budapesten vannak, ahol a Sziget Fesztivál alatt nagyjából kétszer annyiba kerül az átlagos Airbnb lakás, mint az azt megelőző, vagy az azutáni hónapban. Zamárdiban és Sopronban már nem voltak ekkora különbségek, amit az is magyarázhat, hogy az ottani fesztiválokat a nyár első felében - legalább egy hónappal a Sziget előtt - rendezik meg, így az azt követő hónap is még a turisztikai főszezonnak tekinthető. Fontos azonban az is, hogy ezek a június eleji árak, amikor még elképzelhető, hogy a fesztiválozók nem kezdték el szállásaikat lefoglalni, így a következő hetekben növekedhetnek a fesztiválok idejére meghatározott árak.

Mekkora bevétel ez az ingatlanbefektetőknek?


Különösen a balatoni szállásadóknál fordul elő, hogy a főszezonban, annak is a legforgalmasabb napjain keresik meg az apartmankiadók az éves bevételük jelentős részét. Budapesten a turisták számának eloszlása és az Airbnb piaca is kiegyenlítettebb, de ahogy a számításból kiderül, a nyári csúcs azért itt is érzékelhető.

Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 - 126 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q4
25.2 - 209.9 M Ft
Ajánlatot kérek

Az átlagos bérleti díj a fesztiválok alatt 60 ezer, azon kívül 30-40 ezer forint a nyári időszakban, a téli időszakban viszont 20-30 ezer forint között van. A lakás azonban néha üresen áll, illetve van, hogy ennél nyomottabb áron lehet csak kiadni, de számításaink szerint egy jól menedzselt lakással még a mostani ingatlanárak mellett is elérhető a kétszámjegyű hozam.

2019.06.06 05:45 Térképen az országos lakásárak - Nehéz elhinni azt, amit látunk

Bár az Airbnb szabályozási környezete több külföldi városhoz hasonlóan Budapesten is egyre szigorodik - adók, engedélyek, szabályozások - a turisták növekvő száma miatt még mindig megérheti az ilyen típusú lakáskiadás. Az azonban kockázatot jelenthet, hogy az ilyen céllal vásárolt lakásokat a lakóközösségek egyre kevésbé látják szívesen, és az önkormányzatok is tovább szigoríthatják a meglévő szabályozásokat.

Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 - 91 m2 alapterület
Átadás:
2021. máj
27 - 82.3 M Ft
Ajánlatot kérek

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium