Lehullt a lepel: kiderült az igazság a világ legnagyobb épített lyukáról

2019. augusztus 11. 06:11    
nyomtatás
 
Érdekes épületek sok helyütt vannak a világban. De olyan kevés, aminek a közepén direkt hatalmas lyuk tátong. A leghíresebb talán Hong Kongban található és most végre lehullt a lepel: kiderült, hogy valójában nem azért van ott, amiért milliók gondolták.


A Repulse Bay luxus társasházat még 1986-ban építette egy helyi hoteles cég. Összesen 89 ezer négyzetméternyi lakótér van benne, de a világhírt nem ezzel érte el: testéből "hiányzik" egy 16x24 méteres darab, így olyan, mintha ágyúgolyó okozta seb lenne.
Évtizedekig az terjedt el, hogy a közeli dombokon lakó sárkányoktól nem szabad elállni az utat ilyen monolit lakótornyokkal. Vagyis a lyuk azért kell, hogy szabadon lemehessenek a tengerhez, ha ezt nem tehetnék, bizony szerencsétlenséget hoznának a lakókra.

Lehullt a lepel: kiderült az igazság a világ legnagyobb épített lyukáról

A világhírű épület helyén korábban luxus hotel állt. fotó:Hong Kong and Sanghaj Hotels

Ám az igazság sokkal prózaibb, és sokkal közelebb van az ingatlanpiachoz - derült ki a CNN helyi riportjából, amiben városépítészeket és ingatlan szakértőket is megszólaltattak. Mindegyikük utalt arra, hogy a rohamosan növekvő lakosságszám miatt a nyolcvanas években sorra húzták fel a lakótornyokat. Nagyon sokat egy sorba, ám arra nem figyeltek, hogy elegendő távolság legyen közöttük, így egyfajta toronyház-falak alakultak ki - teljesen elfogva a kilátást mások elől és gátolva a légáramlást.

Lehullt a lepel: kiderült az igazság a világ legnagyobb épített lyukáról

Ilyen toronyház-falakat építettek a tengerpartra.fotó:Cultura Creative/Alamy

A kormányzat a múlt évtized közepén kiadott egy rendeletet, ám az csak az állami beruházásokra érvényes, a magántőkéből megvalósulókra nem. Az ingatlanfejlesztők azonban erős nyomás alá kerültek, bírságok elé néztek, így megoldották a dolgot: lyuk kell az épületek közepébe.
Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 - 126 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q4
25.2 - 209.9 M Ft
Ajánlatot kérek

Ma már nem a Repulse Bay az egyetlen, amelyikből hiányzik egy darab. Hong Kong több körzetében is találunk ilyeneket. Az egyiket (Pok Fu Lam) a világhírű Foster&Partners iroda tervezte és méretes üresség is látható rajta, az arra járók kiválóan láthatja rajta keresztül a tengert vagy a hegyeket.

Lehullt a lepel: kiderült az igazság a világ legnagyobb épített lyukáról

Az új kormányzati központ épülete nagy látványosság lett. fotó:Cultura Creative/Alamy

Az Admiralitás komplexumában 2011-ben átadott kormányzati épületnél is kialakítottak egy óriási légáteresztőt. "Egyáltalán nem a feng shui alapján dolgoztunk, sokkal fontosabb volt, hogy jól illeszkedjen az épület a környezetébe és ne taszítson, hanem inkább úgymond bekapcsolódjon a kornyező miliőbe, egyfajta nyitott ajtó is ez, legalábbis, mi így látjuk" - mondta Rocco Yim, a nevét viselő tervező iroda vezetője.
2019.07.31 14:47 Ilyen lesz a torony, ahonnan az egész világot láthatod


2019.07.30 16:30 Videón Moszkva legújabb luxusingatlan-fejlesztése
2019.06.26 11:36 Exkluzív képek az épülő MOL-torony belső tereiről
2019.06.28 06:00 Mégsem lesznek felhőkarcolók az Árpád hídnál?

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium