Mérnökhiány is van, nem csak kőművesből van kevés

2019. május 9. 17:01    
nyomtatás
 
Vészes az építő mérnökök elvándorlása, de reformra szorul a felsősokú képzés is. A szakmunkás utánpótlás egyáltalán nem megoldott, kevesen akarnak kőművesek, ácsok lenni - festettek nagyon borús, de reális képet a Portfolio szerdai Építőipar 2019 című konferenciáján.


Mi az építőipari munkaerőhiány legfőbb oka? - tettük fel indításként a kérdést a résztvevőknek. Nem meglepő módon a többség arra szavazott, hogy nagyon alacsony az iparág elismertsége, presztizse, illetve súlyos gát a szakképzett munkaerő külföldre vándorlása.

Dr. Lovas Tamás

egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki Kar

Lovas Tamás a BME Építőmérnöki karán végzett 1999-ben, PhD fokozatát 2005-ben szerezte, 2009-től egyetemi docensként dolgozik a Fotogrammetria és Térinformatika Tanszéken. Kutatási területe a lézerszkennelési eljárások... Tovább »"Érdekes, hogy a legkevesebben az alacsony béreket jelölték meg, noha tudható, hogy a jövedelmeket vizsgálva a 19 legfontosabb ágazat közül az építőipar a 17. helyet foglalja el" - kommentálta a szavazás eredményét a moderátor dr. Lovas Tamás, a BME oktatási dékánhelyettese, majd a munkaerőhiány megoldási lehetőségeiről kérdezte a beszélgetés résztvevőit.

Mérnökhiány is van, nem csak kőművesből van kevésDerczó István, a Weinberg 93 Építő Kft. ügyvezetője a skandináv modell követését sürgette, vagyis a felsőfokú szakképesítésű emberek igenis keressenek 20-30 százalékkal többet, mint a szakmunkás. Mérnökből is hiány van, csökken a végzős hallgatók létszáma, itt is jelentős béremelés kellene - mondta Dr. Joó Attila László, a BME gazdasági dékányhelyettese, az Építőmérnöki Kar képviselője.

Dr. Joó Attila László

egyetemi docens, gazdasági dékánhelyettes

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki Kar

Joó Attila a BME Építőmérnöki Karán szerzett diplomája után, PhD-ját 2009-ben védte meg, 2012-től egyetemi docens a Hidak és Szerkezetek Tanszéken, és 2015 óta a Kar gazdasági dékánhelyettese. Kiemelt kutatási területei... Tovább »Derczó István

ügyvezető igazgató

Weinberg 93 Építő Kft.

 Tovább »Puskás András, a Puskás Művek Bádogosipari Kft. ügyvezetője szerint minden szinten hiány van, jól képzett felsővezetőből is. Utalt rá, hogy ma 3 bádogos, szigetelő nulla, ácsból legfeljebb két tucat szakmunkástanuló van.

Puskás András

társtulajdonos

Puskás Művek Bádogosipari Kft.

Puskás András fiatalkora óta végez bádogos munkákat, építészmérnöki, műszaki ellenőri diplomával, ács szigetelő bádogos szakmunkásképző bizonyítvánnyal és bádogos mestervizsgával rendelkezik. 20 éve tulajdonosa... Tovább »Mi segíthet a szakmai kompetencia növelésében egy-egy munkavállalónál? - kérdeztük a hallgatóságot. A részvevők zöme arra szavazott, hogy évente legyenek továbbképzések az egyetemek, a vállalatok vagy a kamarák szervezésben. Ezt valamiféle külső anyagi ösztönzéssel is párosítanák.

A munkaerő megtartása a kivitelezői cégeknél is kötelező lecke, sorolták a megszólalók. Egyebek mellett ezért költ egyre többet a felkészült vállalat a dolgozók elhelyezésére. Patkó Veronika, a Rossimo Kft. ügyvezetője utalt arra, hogy manapság a munkásszállók kihasználtsága 95 százalékos, sőt, egyre több ilyen épül országszerte. "Közepes panzió is üzletet találhat abban, hogy elszállásolja a szak-és segédmunkásokat, de szakmai háttér nélkül ez nem lesz sikeres. Több önkormányzat is belevágott ebbe, de zömük kihagyta az üzemeltetői és kivitelezői szakmát és ez visszaüthet" - mondta a képviselő.

Patkó Veronika

Griff szálló igazgató

Rossimo Kft.

Patkó Veronika 16 éve dolgozik az idegenforgalom területén. Pályáját a Hunguest Hotels Zrt. berkein belül kezdte, a Hotel Ózon értékesítőjeként.Budapesten kezdetben három- és négycsillagos szállodák értékesítésében... Tovább »Építőipar Konferencia
Építőipar Konferencia (galéria, 14 kép)


Fotó: Pictorial Collective

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium