Milliárdos ingatlanokra csaphat le az állam és a helyi önkormányzat a Balaton partján

2019. június 13. 15:48    
nyomtatás
 
Salátatörvényben rejtették el a Balatonra vonatkozó legújabb jogi lépést, ami könnyedén milliárdos tóparti ingatlanok megszerzését teszi lehetővé az állam vagy a helyi önkormányzat számára.


A Portfolio birtokába jutott törvénytervezet szerint a közterületek fennmaradása és új közterületek kialakítása hosszú távon csak úgy biztosítható, ha minél több ingatlan válik az önkormányzat vagy az állam tulajdonává. Ennek érdekében a javaslat rögzíti a nem közterületi ingatlanok vonatkozásában az elővásárlási jogot (a védett természeti területek kivételével, mert azt a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény rendezi) a közigazgatási területével érintett önkormányzat vagy az állam számára. Az elővásárlási jog ingatlan-nyilvántartásba bejegyzését annak kell kezdeményeznie az ingatlanügyi hatóságnál, aki azzal élni kíván; az állam esetében az elővásárlási jog gyakorlására külön törvényben meghatározott szervnek.

Milliárdos ingatlanokra csaphat le az állam és a helyi önkormányzat a Balaton partján

A legfrissebb befektetési trendekről csak itt tájékozódhatsz. Ezért már most foglalj helyet!


Az indoklásban azzal érveltek, hogy közérdek a Balaton mindenki számára történő elérhetősége.Egyelőre nem tudni, mennyi ingatlant érint ez a rendelkezés, amiről most szerdán tartottak általános vitát a Parlamentben.

Park West

Park West

1134 Budapest, Szabolcs utca 15-25.
229 db lakás
32 - 79 m2 alapterület
Átadás:
2021 H1
25.8 - 112 M Ft
Ajánlatot kérek


Az viszont kiolvasható a tervezetből, hogy a kormányzat eltérően is rendelkezhet a legnagyobb beépítettség és a beépítési magasság ügyében. Ez pedig utat nyithat a településrendezési tervekben megszabott paraméterektől való eltérés előtt is és növelheti az átlagosnál nagyobb és magasabb épületek számát közvetlenül a tó partján.

Waterfront City

Waterfront City

1033 Budapest, Folyamőr utca 3.
269 db lakás
30 - 126 m2 alapterület
Átadás:
2021 Q4
25.2 - 209.9 M Ft
Ajánlatot kérek


Elvileg az úgynevezett területfelhasználási egység mérete minden településrendezési eszköz esetében fix. Ezt nem lehetne növelni, kivéve, ha a kormány - a parlament helyett - külön rendeletben szabályozza (vagyis engedélyezi) ezt.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium