MNB: tovább szárnyalnak a községi lakásárak

2018. május 11. 11:08  english version   
nyomtatás
 
Mérsékelt lassulás után 13,8 százalékkal emelkedtek a lakásárak 2017-ben, és az emelkedés 2018-ban is folytatódhat - derül ki az MNB legfrissebb Lakáspiaci Jelentéséből. Tavaly közel 14 400 új lakást adtak át, ez a szám 2018-19-ben tetőzhet, 2020-ban az áfakulcs bizonytalansága miatt szűkülhet a kínálat, de az építőiparból hiányzó 40 ezer szakképzett munkás is gátolja a további növekedést.A városok és községek számára nem csak a lakásárak a legfontosabbak, hanem az is, hogy mennyire tudnak vonzók lenni a jövőben. A Smart City konferencia erről szól. A városaink jövőjéről. Regisztrálj most!

Folytatódik a községi lakásárak felzárkózása


Az MNB fél évvel ezelőtt mért először nagyobb áremelkedést a községekben, mint Budapesten, akkor az volt a kérdés, hogy ez egyszeri vagy tartós folyamat lesz-e. A mostani adatok alapján úgy tűnik, kitart a vidéki áremelkedés, ami egyre magasabb tranzakciószámok mellett zajlik. 2017 egészét tekintve jellemzően azokon a településeken nőtt leginkább a forgalom, ahol még alacsonyabb volt az árszint. A községekben 17,9 százalékkal mentek feljebb az árak, ezzel szemben Budapesten 13,3 százalékos volt az áremelkedés, a városokban pedig 12,2 százalék. Reálértelemben - az inflációval korrigálva -tavaly 11,4 százalékkal mentek feljebb az árak.

A községek árai ugyan valamelyest valóban elkezdtek felzárkózni Budapesthez, de hozzá kell tenni, hogy míg 2013-ban a községek átlagárai a budapesti árszint 47 százalékán álltak, addig 2017-ben 25 százalék volt ugyanez. Éppen ezért még korai örülni a közeledésnek, hiszen a lemaradás továbbra is hatalmas. A most megindult trendnek még évekig folytatódnia kellene ahhoz, hogy elérjük a 4 évvel ezelőtti arányokat.

MNB: tovább szárnyalnak a községi lakásárak

Az országos áremelkedés tehát csak minimálisan mérséklődik, így még 2018-ban is kitarthat a kétszámjegyű, vagyis a 10 százalékot elérő áremelkedés. Továbbra sem beszélhetünk túlfűtött piacról, a reáljövedelem-dinamika és a hitelezés felfutása támogatja a keresletet. A tranzakciók 45 százalékához kapcsolódott tavaly hitelfelvétel, de a válság előtt ennél magasabb értékek is voltak, így még ezen a téren is van tér a bővülésre. Ami a lakásvásárlók csoportjainak összetételét illeti, 2014 óta látható, hogy Budapesten a befektetési célú lakásvásárlás teszi ki a tranzakciók legnagyobb hányadát, ennek értéke jelenleg 40 százalék.

Az új fejlesztések közel kétharmadánál mérhető valamekkora csúszás


Az építőipar 55 százalékát az állami beruházások kötik le, míg a kereskedelmi- és a lakóingatlanpiac 22-23 százalékot tesz ki. Az építőipar szereplői között azonban van egyfajta preferencia az állami beruházások számára, ami - a munkaerőhiány mellett - szintén hozzájárul a lakásépítések csúszásához. Régiós összevetésben még mindig kiugróan alacsony a hazai lakásállomány megújulása. Míg a szomszédos országokban évente a lakásállomány 1 százaléka újul meg, addig Magyarországon mindössze 0,3 százaléka.

Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóságának igazgatója, a Portfolio legutóbbi konferenciáján a lakáspiac jelenéről és jövőjéről beszélt előadásában. A szakember elmondta, mind reál, mind nominál értelemben jelentős felfutás tapasztalható a hazai lakáspiacon. Ez a pozitív tendencia az egész hazai lakáspiacot jellemzi ugyan, de más más mértékű az egyes területek és településtípusok esetében, a legerőteljesebb felfutás az elmúlt években Budapestet jellemezte.

A jelentős áremelkedésnél mindig felmerül a buborék kialakulásának kockázata. De azt mindig borzasztó nehéz megválaszolni, hogy valóban kialakult-e lufi a piacon, mondta el a szakember. Jelenleg a gazdasági fundamentumoknál jóval lejjebb vannak a lakásárak, a budapesti árak pedig a környékén vannak csupán. Így még a budapesti piacon sem lehet boomról beszélni, a fővárosi piacot azonban már biztosan nagyon figyelni kell majd.

Bár a lakásárak eddig jelentősen nőttek, a további növekedés sem jelenti azt feltétlenül, hogy ez a jövőben eltérést fog előidézni a fundamentumoktól, mivel a gazdasági kilátások pozitívak, a bérek pedig növekednek.

Banai Ádám

igazgató, Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság

Magyar Nemzeti Bank

Banai Ádám a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakán szerzett MSc diplomát, doktori fokozatát ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Doktori Iskolán szerezte. 2008-ban... Tovább »A lakáshitelezésről, az árakról és az egyes lakástakarék konstrukciók lehetőségeiről az OTP Csoport szervezésében május 28-án megrendezésre kerülő, ingyenes Hello Otthon Esten további fontos részleteket tudhatunk meg.

MNB: tovább szárnyalnak a községi lakásárak

Nerium Park, További információkért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium