Nem elég az okos tégla, okos ember is kell hozzá

2019. május 9. 13:59    
nyomtatás
 
Sokkal könnyebb lesz az élete az építésvezetőknek és az alvállalkozóknak a digitális forradalom már most látható eredményei miatt. De erre áldoznia kell a kivitelezőknek, a robotok térnyerésére azonban még sok-sok évet várni kell - hangzott el a Portfolio szerdai, Építőipar 2019 konferenciáján.


Bemelegítésként Schrancz Mihály, a BudaPart fejlesztési igazgatója a Kopaszi-gáton zajló hatalmas, vegyes funkciójú beruházás kapcsán a tervezés alapos előkészítését nevezte kulcsfontosságúnak, enélkül semmiféle digitális forradalmi újítások nem működnek. Példaként a közműrendszer megváltoztatására és a közlekedési terhelés növekedésére való felkészülést említette.

dr. Schrancz Mihály

fejlesztési igazgató

Property Market Ingatlanfejlesztő Kft.

 Tovább »
Külön beszélt a plusz elektromos és hűtési igényekről. Az ennek megfelelő rendszerek végleges formájának megtervezése hónapokat vett igénybe és sokféle digitális megoldást igényelt. A BudaParton minden épületet BIM technológiával terveztek-terveznek, létrehoztak egy BudaPart Genplan eszközt is, ami a folyamatosan változó tervi állapot követését is segíti. Az építkezésről készült érdekes Portfolio-videot itt nézheti meg.

Nem elég az okos tégla, okos ember is kell hozzá


Még konkrétabb újdonságokról számolt be Tamás Tibor, a BauApp Kft. ügyvezetője, aki bemutatta a mobil eszközökre kifejlesztett alkalmazásukat. Ez az újítás sokkal hatékonyabbá és kezelhetővé teszi a kivitelezés egyes részterületeinek követését. Segíti az anyag és szerszám nyilvántartást, egy-egy építkezés logisztikai tervezését és a logisztikai mozgások ellenőrzését, valamint a tervdokumentáció folyamatos, helyszini kezelését.

Tamás Tibor

kereskedelmi igazgató

BauApp Kft.

 Tovább »A résztvevőkhöz érdekes kérdést is intéztünk: "Ön szerint 5, 10 vagy 20 éven belül jelenik meg az első robot a magyar építkezéseken? A hallgatóság kétharmada szerint már pár éven belül jönnek a robotok. Reicher Péter, a Graphisoft SE régió igazgatója kisebbségi véleményen volt, szerinte nemhogy 20, de még több évnyi távolságban van a robotok rendszer szintű elterjedése."Hiába van okos lakás, meg okos tégla, ez nem elég, nekünk okos ember kell" - utalt a legfontosabbra, vagyis a képzett szakemberek számának jelentős növelésére. Önálló BIM-képzést is sürgetett az egyetemeken.

Reicher Péter

régió igazgató

GRAPHISOFT SE

Reicher Péter okleveles építőmérnök, jogi szakokleveles mérnök. Szakmai pályafutása során korábban - többek között - az SAP, a Xerox, valamint a HP államigazgatási területért felelős vezetőjeként dolgozott... Tovább »
A panelben ülő Cser Szabolcs,a zsaluzatokkal és álványokkal foglalkozó Peri Kft. operations managere viszont azzal a hírrel szolgált, hogy egy idei német szakkiállításon már több robotot is látott és ez örvendetes.Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke ugyanakkor pesszimistán látta a gyors robotizáció lehetőségét. "Nagy projekteknél viszont feltételezhető a magas színvonalú kivitelezés, amibe beletartozik a legkorszerűbb műszaki eszközök és eljárások alkalmazása. Az ilyen projekteknél a költséghatékonyság kulcskérdés, itt pedig sokat segíthetnek a robotok és általában az automatizáció és a digitális megoldások" - toldotta meg mondandóját a vezető.

Cser Szabolcs

Operations Manager

Peri Kft.

Cser Szabolcs a BME Építőmérnöki karán végzett 2006-ban. Két év hídépítési kivitelezői területen szerzett szakmai tapasztalat után szerződött a PERI KFT.-hez mint tervezőmérnök. Számos, nívós hazai projekt zsaluzási... Tovább »
Tibor Dávid

elnök

Masterplast Nyrt.

Tibor Dávid, az 1997-ben alapított Masterplast csoport egyik nagytulajdonosa, a Masterplast Nyrt. igazgatótanácsának elnöke. A tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján végzett 1999-ben közgazdászként, a főiskolai... Tovább »Ha nem is robotok, de más folyamatgyorsítási módok már léteznek a Nagy Péter által képviselt Redblocsystemscégnél. Például a téglából álló előregyártott panel, amit sokkal gyorsabban lehet beépíteni, akár a gyártástól számított pár órán belül a helyszínen.


Nagy Péter

magyarországi képviselő

Redblocsystems

Németországban (Technische Hochschule Deggendorf) 2009-ben szereztem építőmérnöki diplomát. Ebben az évben kezdtem el Passauban, egy építőipari középvállalatnál mint építésvezető majd projektvezető dolgozni. Generálkivitelezőként... Tovább »A Graphisoft SE igazgatója azt fejtegette, hogy nem az új és még újabb anyagok fogják megmenteni az ágazatot. Úgy látta, hogy a BIM teljes körű alkalmazása az egyik nagy feladat. Utalt rá, hogy az egész Európai Unióban ez a trend, a legtöbb uniós ország előttünk jár ezen téren. A Masterplast képviselője viszont azt mondta, hogy a megrendelők manapság sokkal nagyobb arányban keresik a tényleg minőségi anyagokat, egyre kevesebben vesznek silány minőségű termékeket, csak azért, hogy olcsóbb legyen a projektjük."Az innováció azonban kötelező lecke" - hangsúlyozta a cég vezetője.

Építőipar Konferencia
Építőipar Konferencia (galéria, 14 kép)


Fotó: Pictorial Collective

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium