Robotok mondhatják meg, hogy mennyit ér a házad

2018. október 10. 09:06    
nyomtatás
 
Sok helyen lehet arra vonatkozó előrejelzéseket látni, hogy egy adott munkát vajon mekkora eséllyel fognak tudni kiváltani robotokkal a jövőben. A bécsi CEE Property Forum 2018 konferencia szakértői az értékbecslő szakma és a robotizáció kapcsolatáról beszélgettek annak függvényében, hogy mennyiben változtatja meg a technológia az értékbecslők ma ismert munkáját.

November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Most early bird áron!Kiválthatják a robotok az értékbecslőket? Vagy nem lesznek hatással a szakmára? Esetleg egy együttműködés alakul ki az értékbecslők és a robotok között? Tette fel a kérdést James Dearsley, Co-Founder, Unissu, a konferencia résztvevőinek.

A teremben ülők többsége szerint a robotok miatt valóban megszűnhetnek munkahelyek, de ezzel párhuzamosan új munkakörök is létrejönnek. Az értékbecslői szakmában pedig a legvalószínűbb forgatókönyv az lehet, hogy a robotok inkább segíteni, kiegészíteni fogják az értékbecslők munkáját, semmint kiváltani azt.

A hatékonyság és az időhiány miatt egyre nagyobb szükség van az automata technológiákra. Mivel nemcsak az adásvételek száma, hanem az értékbecslések száma is folyamatosan nő, elengedhetetlen a technológiai segítség, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség emberi munkára is. Ezzel párhuzamosan Szlovákiában azt látjuk, hogy a nagyszámú értékbecslésnek köszönhetően a piac is egyre átláthatóbb lesz - mondta el Barbora Dermeková MRICS, Head of Valuation Slovakia, JLL.

Robotok mondhatják meg, hogy mennyit ér a házad

Egy értékbecslés elkészítésének folyamata még 10 éve is sokkal lassabb volt, mint ma. A gépek elképesztő sebességgel képesek számolni és az értékbecslők munkájának nagy része biztosan automatizálható, így a munkát hamarabb kiválthatják mint gondolnánk - hívta fel a figyelmet Leandro S. Escobar Torres MRICS REV, Managing Director, Professional Association of Valuation Companies of Spain.

Előrejelzést adni nem könnyű a piacra, a demográfiai kérdésektől kezdve sok mindent meg kell vizsgálni. Arra a kérdésre, hogy a robotok kiváltják-e az értékbecslők munkáját nem lehet egyetlen szóval válaszolni, ez ugyanis nagyban függ az értékbecslés céljától. Minden ingatlannak egyedi karakterisztikája van, amelyek elemzésében nagy szerepe van a térinformatikának. A benapozottságtól kezdve rengeteg olyan apró részletet figyelembe kell venni, ami befolyásolhatja egy ingatlan értékét. Nem véletlen, hogy Ausztriában az ingatlanügynökök gyakran értékbecslők is egyben és fordítva - mondta el Wolfgang Feilmayr, Datascience Service GmbH Methodical Advisory - Valuation.

Egyre hatékonyabbak vagyunk az értékbecslésben, noha hatalmas kihívások és változások vannak a kereskedelmi ingatlanok értékbecslésében is. Azon túl, hogy minden ingatlan különböző, az értékbecslés érzelmi kérdés is, egy algoritmus viszont nem képes megérteni az emberi tényezőt. Az értékbecslésekkel kapcsolatban a legnagyobb gátat az jelenti, hogy nem osztjuk meg a rendelkezésre álló adatokat - világított rá Richard Hogg MRICS HypZert, Head of Valuation, Advisory and Research for Czech Republic and Slovakia, Cushman & Wakefield.

Robotok mondhatják meg, hogy mennyit ér a házad

A bankszektorban az automatizáció már most is egy létező dolog, amellyel az értékbecslők korlátozott kapacitását segítik a robotok, sajnos azonban a tranzakciós adatok valóban nem túl átláthatók - tette hozzá Ferenc Németh MRICS, Real Estate Expert, Erste Group Collateral Management.

A beszélgetés zárásaként arra a kérdésre, hogy "Ajánlaná-e az értékbecslő szakmát gyerekének?" a résztvevők eltérő válaszokat adtak, de a többség akár a szakma szépsége miatt is ajánlaná, függetlenül attól, hogy a robotizáció milyen mértékben fogja tudni helyettesíteni az értékbecslők által ma végzett munkát.

2018.10.08 06:30 A főnököd miatt dolgozol még mindig elavult irodában
2018.10.03 06:30 Újabb kockázatok jelentek meg az ingatlanpiacon - Erre figyelmeztetnek a szakértők
2018.10.02 07:30 Új befektetési trend söpörhet végig Európán - Sokan tennék ilyen ingatlanba a pénzüket
2018.09.20 14:24 Ezek ma az ingatlanpiac legnagyobb veszélyei - Senki ne dugja a fejét a homokba!

Robotok mondhatják meg, hogy mennyit ér a házad

Király Boutique Residence, További információkért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

25 éves az ESTON International (x)

A számok magukért beszélnek. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium