Sok megrendelést, de tornyosuló nehézségeket látnak az építőipari véleményvezérek

2019. május 9. 09:48    
nyomtatás
 
Kitarthat az építőipar lendülete a következő pár évben, de a hosszabb távú fejlődéshez az ágazat cégeinek teljes szemléletváltása szükséges. Az állam túlzott megrendelői jelenléte nem kívánatos, járulékcsökkentés, átgondoltabb szakképzés szükséges - vélekedett több meghatározó cég vezetője a Portfolio szerdai, Építőipar 2019 konferenciáján.


Nagygyörgy Tibor, a Biggeroge Property Zrt. vezérigazgatója szerint a túlkeresletben egyfajta hiánygazdaság figyelhető meg, egy ilyen helyzetben az államnak visszafogottabban kellene szerepelnie. "Kontraciklikus építőipari politikára van szükség". Plusz finanszírozási organizációs költségek jelennek meg, ennek a féken tartása közös érdeke lenne a magán szférának és az államnak.

Nagygyörgy Tibor MRICS

tulajdonos - vezérigazgató

Biggeorge Property Zrt.

Nagygyörgy Tibor a Biggeorge's márkanév alapítója és tulajdonosa, a Biggeorge Property Zrt. társtulajdonosa. Közgazdász, MBA diplomáját 1997-ben a BKE London Business School-lal közös képzésén szerezte. 1999-ben elvégezte... Tovább »A fejlesztő cég vezetője meg is adta az egyik orvosságot: a szétaprózott szerkezet megszüntetését - több más intézkedés mellett - úgy lehet elérni, hogy drasztikusan csökkentik a tb-járulékot vagy célzottabb lesz a cégek támogatása. A szétaprózottság miatt nem lehet megfelelő szervezettséget kialakítani, nem lehet odakötni a cégekhez a munkavállalókat és nem állítható meg az elvándorlás - fűzte hozzá.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója ezzel szemben inkább a szigorúbb ellenőrzésben látja a megoldás kulcsát. "Átrendeződés lesz, ha ez megvalósul, ez lesz igazán jó az egész szektornak és az államnak is, hiszen fehérebb lesz a gazdaság és több adóbevételhez is jut a költségvetés." Nem támogatta viszont az állam erős megrendelési jelenlétét.

Scheer Sándor

vezérigazgató

Market Építő Zrt.

Scheer Sándor 1996-ban alapította meg a Market Építő Zrt.-t, azóta a cég első számú embere. A cég alapításakor célul tűzte ki maga elé, hogy az építőipar egyik meghatározó szereplője lesz. Több mint 600 építkezés... Tovább »Meddig tart az építőipari konjuktúra? - tette fel a kérdést Takács Ernő, a WING Zrt. igazgatója , a beszélgetés moderátora, egyben az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület vezetője. Gegesi Kiss Tamás, a Gépész Centrál Kft. ügyvezető igazgatója. úgy látja, hogy az ágazat zöme gyorsabban lesz képes elvégezni a sok-sok munkát, ami most látható. "Nincs más lehetőség, mint hatékonyabban dolgozni. Ha koncentráltabban tudunk dolgozni, akkor lesz pozitív változás és fennmaradhat a lendület. A sok kihívás inkább lehetőség, egy soha vissza nem térő alkalom. Nem a munkáért kell szaladni, csak az a dolgunk, hogy elvégezzük a munkát" - fűzte hozzá.

Gegesi Kiss Tamás

ügyvezető igazgató

Gépész Centrál Kft.

Gegesi Kiss Tamás társtulajdonosként 2010 januárjában alapította épületgépészeti szakkivitelező cégét a Gépész Centrál Kft-t.Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki szakán illetve a Szent István... Tovább »Nagygyörgy Tibor szerint inkább a nemzetközi gazdaságnak lesz szerepe abban, hogy kitartson a lendület 2023-ig, netán 2030-ig, amit György László, az Innovációs és Technológiai Minisztériuma államtitkára jósolt. Bírálta viszont az állam elszívó erejét, amely most még igen erős és ettől is szenved a magánszektor. "A béremelkedés örvendetes, ezzel talán visszacsábítható a jelenleg külföldön dolgozó szakképzett munkaerő egy része" - toldotta meg álláspontját.

Az államtitkár - részben előadására utalva - azt mondta: az állami Beruházási Ügynökségnek pont az lesz a feladata, hogy koordinálja az állami keresletet illetve közvetve segítse a társadalompolitikai feladatok teljesülését. "Ha sikerül a gazdaság fehérítése, akkor a megmaradt pénzből eldönthetjük, hogy az építésgazdaság további támogatására költünk - például a tb-járulék csökkentésére - vagy a lakosság, a családok külömböző újabb megsegítésére". - fejtette ki György László.

Dr. György László

gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Tanulmányait 2003-ig a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd 2004-ben Svájcban (CEMS, Universitaet St. Gallen) végezte, ezután 2008-ban a BME-n szerzett Master of Business Administration (MBA) végzettséget. A Műszaki Egyetemen... Tovább »Központi téma volt a beszélgetésen a munkaerőhiány kezelésének lehetősége, továbbá a kapacitások növelésének esélyei. "Az a kívánatos, hogy a Magyarországon megvalósuló beruházásokat magyar vállalkozások magyar munkaerővel végezzék el" - tette meg a felütést ezzel kapcsolatban György László, aki szerint sok szakmunkás már visszatért külföldről, illetve még több jönne, ha jobbak lennének a körülmények. Sokkal borulátóbb volt ezzel kapcsolatban a Gépész Centrál Kft. képviselője. A szakképzés színvonalának látványos emelését sürgette. Nagygyörgy Tibor nem látott problémát abban, hogy külföldi munkaerőt is bevonjanak a cégek, de szerinte még sok cégnél hiányzik a beáramló külföldi munkaerő irányítását felkészülten végző menedzsment.

Sok megrendelést, de tornyosuló nehézségeket látnak az építőipari véleményvezérek


Scheer Sándor a munka hatékonyságának alacsony szintjét tartotta súlyos problémának. A belső folyamatok rendbetételét is elengedhetetlennek mondta. Árnyaltan arra utalt, hogy "a jövedelmek kifehérítése sokat segítene, az átláthatóbb és alacsonyabb bérterhelés nagyon sürgető". Elismerte, hogy számottevően nőnek a kivitelezési költségek, de azt is elmondta, hogy a beruházói oldal képzése is fontos. Szerinte a költségnövekedés egy részét éppen az okozza, hogy nem megfelelő a beruházók felkészültsége, nincs meg a kívánatos összhang a tervezők és a beruházók között.

Építőipar Konferencia
Építőipar Konferencia (galéria, 14 kép)


Fotó: Pictorial Collective
Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium