Több százezer lakás és ház újulhat meg ingyenmilliókból, ha ezek a programok végre beindulnak

2019. március 12. 16:45    
nyomtatás
 
Két év múlva lépnek életbe a legszigorúbb uniós épületenergetikai előírások. Évekig csak lózungokat mondott a kormányzat, hogy miként fogunk ennek megfelelni. Március elején végre konkrét javaslatok is születtek, és már nyáron elindulhatnak a programok, ha időben lép a kormány. Több száz ezren juthatnak így plusz pénzhez.


Két év múlva, 2021. január 1-től lesz hatályos az a rendelkezés, miszerint a használatbavételkor minden épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie és legalább 25 százalékban megújuló energiát kell használnia. Egyelőre felkészületlen ezekre a hazai lakásállomány. Még legalább egy évtized kell, hogy megközelítsük ezt az arányt.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia a 2014-2020 közötti időszakra 700 ezer lakás komplex energetikai felújítását tűzte ki célul. Ennek azonban csak töredéke valósult meg. Az általában pontos adatokkal dolgozó Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) szerint évente legalább 200 ezer lakást kellene felújítani, hogy javuljon az állomány minősége, de a legjobb, 2018-as évben is csak 180 ezer lakásról tudnak, a megelőző években ennél jóval kevesebb felújítás történt.

Több százezer lakás és ház újulhat meg ingyenmilliókból, ha ezek a programok végre beindulnak


A neked legjobban megfelelő lakásfelújítási módokról és költségekről is tájékozódhatsz. Ülj be az első sorba és nagyon figyelj!


Az ÉVOSZ március elején közölt átfogó csomagjában szerencsére konkrétumokkal is előállt. Javasolta például, hogy a CSOK-ra nem jogosultak költségeit osszák meg az állammal, vagyis az állam vállaljon át bizonyos terheket. Elképzelésük szerint az engedély-vagy bejelentésköteles lakóingatlanok felújításánál az ÁFA-érték felét - számla alapján és maximum 3 millió Ft-ig - visszaigényelhetnék az építtetők. Ez azt jelenti, hogy például egy sok területre kiterjedő, nettó 15 milliós felújításnál a 4,05 milliós áfa fele visszajárna. A szövetség hosszú távú panelfelújítási programot is sürgetett, hogy 10-12 éven belül a teljes, mintegy 800 ezres panelállomány is megújulhasson.

Az MNB február végén ismertetett terve szerint folytatni kell az Otthon Melege Programot, de nem 40-55 százalékban, hanem ennél jóval nagyobb mértékben kell anyagilag is támogatni a lakóingatlanok energetikai korszerűsítését. Ehhez a következő 7 éves EU-s költségvetésből hozzánk érkező forrásokból méretes részt kell irányítani. Ennél konkrétabban viszont nem jelölték meg, hogy mekkora részarány vagy költségvetési keretösszeg lenne kívánatos.

Több százezer lakás és ház újulhat meg ingyenmilliókból, ha ezek a programok végre beindulnak


Minden fontos kivitelező jelen lesz itt. Rengeteg hasznos infót kaphatsz. Csak annyit kell tenni, hogy eljössz!


A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) is sürgeti, hogy a lakossági épületenergetikai korszerűsítésekre is rendelkezésre álljanak rendszeres, hosszú távú, kiszámítható, tervezhető állami ösztönző és támogatási programok. A MEHI szerint ezek jót tennének az építőiparnak is: stabilizálná és területileg kiegyenlítené az ágazatot, továbbá erősítené az építőipari mikro- és kisvállalkozások megrendelés-állományát.

A használt lakások piacán egyelőre nem elsődleges szempont, hogy energetikai szempontból EU-kompatibilis-e egy otthon. A lokáció, az ár és a beosztás megelőzi egy vásárlási döntésnél.

Szigetelt ingatlanok aránya

Több százezer lakás és ház újulhat meg ingyenmilliókból, ha ezek a programok végre beindulnak

forrás: Otthontérkép-Knauf Insulation felmérés, 2018 május


Michael P. Smithing, a Colliers International fenntarthatósággal és energiahatékonysággal kapcsolatos projektekért felelős vezetője szerint az energiahatékonyság akkor lesz fontos, ha ezeket ténylegesen beépítik a lakásárakba. Jelenleg még nagyon távol vagyunk ettől, hiszen az ebből a szempontból is korszerű új otthonok aránya elenyésző a teljes lakásállományhoz képest.

Michael P. Smithing FRICS

Former Chairman of RICS in Hungary LEED AP ID+C, BREEAM Assessor, BREEAM In-Use Assessor Director

Green Building Advisory, Colliers

Michael Smithing 1993-ban ingatlan ügynökként csatlakozott a Colliers Hungary csapatához. Különösen a bérlőképviselői eredményei alapján, 1998-ban irodavezetővé nevezték ki. Mint Managing Partner, 2001 és 2010 között... Tovább »Évente 30-40 ezer új lakásnak kellene épülnie ahhoz, hogy gyorsuljon a javulás ezen a téren és persze valóban hatékony gazdasági és pénzügyi ösztönzőkre van szükség a kormány részéről - tette hozzá a szakértő.

Az állami ösztönzőkről részleteket szerettünk volna megtudni Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkártól, de egyelőre nem kaptunk választ.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium