Újabb segítséget kaphatnak az új lakást vásárlók?

2019. május 10. 09:09    
nyomtatás
 
Visszaigényelhetővé tenné a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége — írta meg a Magyar Nemzet. A szabályozás fontos eleme lenne, hogy kizárólag saját célú vásárlásról, vagyis életvitelszerű ottlakásról lehetne szó, kizárva a kedvezmény megszűnését indokló befektetői vásárlásokat.


A jelenlegi szabályozás alapján a tavaly november 1-ig bezárólag építési engedéllyel vagy bejelentéssel rendelkező ingatlanoknál 2023 végéig érvényes az új lakások áfakedvezménye, a többi újonnan készülő ingatlannál viszont csak 2019 végéig. Ez az intézkedés leginkább a piacon lévő csúszásokra reflektált, de nem jelent megoldást arra, hogy az új fejlesztések nem tudnak elindulni abból fakadóan, hogy fejlesztők egyszerűen nem látják, hogy a vásárlók ki tudnák gazdálkodni a 22 százalékpontos emelkedést. Ennélfogva a mostani több tízezres újlakás-piaci volumen, akár a korábbi pár ezres nagyságrendre is visszazuhanhat 2024-2025-től.

Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 - 91 m2 alapterület
Átadás:
2021. máj
27 - 82.3 M Ft
Ajánlatot kérek


Lényeges elem az ÉVOSZ javaslatában, hogy a visszatérítés csak abban az esetben járna, ha az ingatlan a visszaigénylő magánszemély állandó lakhatását szolgálja, ráadásul a visszaigénylést öt éven belül csak egy alkalommal kérhetné a feltételeknek megfelelő lakástulajdonos. Lényeges rész az is, hogy az építési engedély megszerzésének vagy az egyszerű bejelentés megtételének időpontjától és a lakás kivitelezésének módjától függetlenül lehetne a visszaigényléssel élni.

A kedvezményes 5 százalékos áfa bevezetése hatalmas lökést adott a piacnak, és bár mindenki tudta, hogy egy átmeneti időszakra vonatkozó kedvezményről van szó, az látható, hogy a nagy áremelkedés után is, a visszaálló áfával összeomlana a piac. Éppen emiatt egyre több szervezet hangoztatja, hogy célszerű lenne újragondolni a döntést, a kormány részéről pedig egyértelmű, hogy bármilyen módosításról is lenne szó, azzal a családokat szeretné támogatni és nem kizárólag a befektetési céllal vásárlókat. Az ÉVOSZ javaslatai, illetve a LITT megalakulása és tanácskozásai egyaránt azt mutatják, hogy a piaci szerepelők szerint is szükséges további értekezés a kérdésben, aminek a sajtóban és a szakmában is egyre jobban megágyaznak. Azon sem lepődnénk meg, ha még az idén szó lenne egy új törvénymódosításról az áfa-kérdés kapcsán.

2019.04.15 09:12 Újra napirenden a lakásáfa - Megszólalt az MNB

BB Házak

BB Házak

1094 Budapest, Balázs Béla utca 20.
58 db lakás
30 - 94 m2 alapterület
Átadás:
2020 Q4
25 - 75 M Ft
Ajánlatot kérek

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium