Vennél vagy eladnál? - Az 5 legfontosabb dolog, amit tudnunk kell a lakáspiacról

2018. október 7. 14:05    
nyomtatás
 
Akár eladóként, akár vásárlóként nézünk szembe a hazai lakáspiaccal, biztosan van számos kérdés, amire szeretnénk választ kapni, még mielőtt beleugranánk egy adásvételbe. Megéri még várni az eladással? Mennyit érhet a lakásunk? Jobban tesszük, ha még most vásárolunk, mert úgyis tovább emelkednek az árak? Hitelre van szükség, de hogyan válasszuk ki a legjobbat? Ha új lakást veszünk, kell-e majd aggódni a kedvezményes áfa határideje miatt? Mire kell nagyon odafigyelni az adásvételi szerződés aláírásánál? Rengeteg kérdés merülhet fel az ingatlanpiac számos területéről, éppen ezért több szakember segítségével igyekszünk támogatást nyújtani a vásárlóknak és eladóknak, azoknak, akik részt vesznek az október 12-13-14-én megrendezésre kerülő Lakás 2018 Kiállítás pénteki Lakásáfa Klubján, valamint a szombati Lakás Klubján.

November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Most early bird áron!1. Mi történt eddig és mi történik most?


Elsőként érdemes tisztában lenni azzal, hogy az elmúlt egy évben mi is történt pontosan a lakáspiacon, vásárlóként és eladóként is jó, ha tudjuk, hogy melyik ciklusban vagyunk éppen. Bár a statisztikák általában fél-, vagy akár egyéves csúszással számolnak be például a lakásárak emelkedéséről, iránymutatásként jól használhatóak. Eladóként fontos az is, hogy milyen kereslet volt az előző hónapokban, hogyan alakult a tranzakciószám és mely ingatlanok iránt van kiemelt érdeklődés. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője a Portfolio Lakás Kiállításon megrendezett Lakás Klubon fog előadni az elmúlt hónapokban tapasztalt trendekről és a következő évek kilátásairól.

Ahogy pár nappal korábban is megírtuk, a KSH legfrissebb előzetes adatai alapján:

2018 második negyedévben a használt lakásoknál 10,3 százalékos, az újaknál pedig 11,8 százalékos volt az áremelkedés.


A tranzakciószám tekintetében az elmúlt negyedév erősen teljesített, július és szeptember között közel 41 ezer adásvétel történt.

2018.10.05 10:20 Komoly áremelkedéssel várja a piac a kedvezményes lakásáfa megszűnését

Vásárlói oldalról sokat segíthet a keresésnél, hogy milyen átlagos négyzetméterárakkal lehet találkozni az egyes budapesti kerületekben, vagy az ország bármely részén. Ha tisztában vagyunk az épülő lakóparkokkal, akkor láthatjuk, hogy mely területeken lesz állománybővülés, hol lesz lehetőség több lakás közül válogatni. Ha pedig valaki a különböző városfejlesztéseket is követi, úgy választhatja ki a leendő lakásának az elhelyezkedését, hogy közép és hosszú távon számíthat arra, hogy a környék fejlődése be fog épülni a lakás értékébe. Különösen igaz lehet ez a befektetési célú lakásvásárlásra, amelyről bővebben Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója fog beszélni a Lakás Klubon.

2018.10.01 16:24 Hol vegyek ma lakást, hogy igazán jól járjak? - Ilyen lesz tíz év múlva Budapest

2. Hitelezés: a vásárlók többségét érinti


Ha már megvan, hogy hol és milyen jellegű lakás iránt érdeklődünk, érdemes tájékozódni a hitelkonstrukciókról. Sokan vannak, akik hitelből finanszíroznák a leendő lakásukat, az MNB riportja alapján a lakáspiaci tranzakciók 45 százalékához kapcsolódik hitelfelvétel, amely az előző évi adatokhoz képest 6 százalékpontos növekedést jelent. Mivel a legtöbb esetben, az eladókból nem is sokkal később vásárlók lesznek, ha most még csak eladáson gondolkozunk is érdemes tájékozottnak lenni arról, hogy miként működik, mennyi időt vesz igénybe, mekkora hitelt nyújtanak a bankok és milyen feltételekkel. Ebben nyújt segítséget többek között Fülöp Krisztián, a Duna House Franchise Kft. hitelcentrum vezetőjének előadása, szintén október 13-án, szombaton.

Vennél vagy eladnál? - Az 5 legfontosabb dolog, amit tudnunk kell a lakáspiacról


3. Új lakás vásárlása és az áfakérdés


Aki új lakás vásárlásán gondolkozik, annak lényeges kérdés, hogy a 2020-tól ismét 27 százalékos lakásáfa hogyan épül be az adásvételi szerződésekbe, mi történik akkor, ha a projekt nem készül 2019 végéig, illetve, hogy milyen megoldást kínálnak erre a lakóparkok fejlesztői, valamint a bankok.

Jelenleg mintegy 21 300 folyamatban lévő budapesti új lakást tartalmaz a Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisa, ezekből a fejlesztők 2018-ban 4400, 2019-ben pedig 12 000 lakás átadását ígérik.


Bár a tervezett átadások alapján a vásárlóknak nem kellene aggódniuk a magasabb áfa miatt, átlagosan 1-2 negyedéves csúszás tekinthető tipikusnak azoknál a projekteknél, amelyek nem készülnek el időben, de több helyen még el sem kezdődött, vagy olyan lassan halad az építkezés, hogy nem reális a jelenleg még kommunikált jövő év végi céldátum. Sápi Zoltán, az Eltinga lakásriport üzletág vezetője fog részletesebben is beszámolni róla, hogy mire érdemes odafigyelni egy új építésű lakás vásárlásakor. A legfontosabb tudnivalókról az áfa kapcsán pedig október 12-én, a Lakásáfa Klubon tájékozódhatnak az érdeklődők.

4. Mire kell vigyázni, hogy ne csapjanak be?


Ha már megvan a konkrét lakás, amit eladni, vagy megvenni kívánunk, és az utóbbi esetében a hitelezési lehetőségeken is átrágtuk magunkat, akkor mindenképpen érdemes egy olyan ügyvédet felkeresni, aki segít az adásvétel lebonyolításánál. Számos dolog van, amit egy tapasztalt ingatlanjogi ügyvéd nélkül nem is vennénk észre a szerződésben, például, hogy helyesen van-e rögzítve az ingatlan helyrajzi száma, van-e haszonélvezeti jog az ingatlanon, a bejegyzési jog mikor kerül kiadásra a vevőnek, stb. Dr. Mikó Attila ügyvéd, a Lakás Klub előadójaként olyan dolgokra fogja felhívni a résztvevők figyelmét, amellyel elkerülhető, hogy valaki átverés áldozatává váljon.

5. A legizgalmasabb kérdések - Mi várható a piacon, mikor adjunk el, mikor vegyünk?


Az egyik legfontosabb információ eladói és a vásárlói oldalról egyaránt, hogy mit várhatunk a következő időszakban az ingatlanpiacon, érdemes vajon most eladnunk, illetve vásárolnunk, vagy a kivárás a jobb stratégia. A szakértők várakozásai sokszor jó iránymutatást adhatnak, de nyilvánvalóan senki sem lehet biztos benne, hogy a lakásárak mennyivel és milyen irányba mozdulnak, hiszen számos olyan váratlan esemény, bejelentés lehet, ami a lakáspiacot drasztikusan felforgatja. Október 13-án Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője éppen ebben a témában mondja el a véleményét és a várakozásait arról, hogy vajon meddig tarthat még a lakáspiaci hegymenet.

Vennél vagy eladnál? - Az 5 legfontosabb dolog, amit tudnunk kell a lakáspiacról

Király Boutique Residence - további információért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

25 éves az ESTON International (x)

A számok magukért beszélnek. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium