A BKV már a múlt? - Ez lesz a jövő a budapesti közlekedésben

2018. május 18. 06:54    
nyomtatás
 
Lassan elköszönhetünk a hagyományos jegyektől, az ellenőröket felváltják a beléptetőkapuk, mindez a fejlesztés alatt álló elektromos jegyrendszernek köszönhetően. A BKV dolgozóit, akiket eddig akár információkérés miatt, akár jegyvétellel kerestünk, felválthatják azok az okostelefonra letölthető alkalmazások, amelyek a telefon kameráján keresztül iránymutatást adnak, hogy merre találjuk a keresett megállókat. A tömegközlekedésen túl pedig okostelefon nélkül az autómegosztó szolgáltatásokat sem lehet igénybe venni. Ezek mellett rengeteg más közlekedési újdonság is előkerült, amit elsőre biztosan nehezen képzelnénk el itthon, például, hogy az autópályán ment közben is töltődhessenek az elektromos autók.


Folyamatosan kerülnek elő új ötletek és készülnek el új vállalkozások, amelyek az okos város elképzeléshez kapcsolódva teszik könnyebbé az életünket, legyen szó a legkülönfélébb szolgáltatásokról, információ-nyújtásról, vagy szórakozásról. Az okos város koncepció több alrendszert is magába foglal (életkörülmény, gazdaság, emberek, kormányzás, környezet, közlekedés) és már hazánkban is vannak kezdeményezések, applikációk, amelyek ezekben a kategóriákban segítik a város fejlődését. A teljesség igénye nélkül, most igyekeztünk összeszedni azokat az applikációkat vagy újításokat, amelyek a közlekedés alrendszerhez kapcsolódnak és már a magyar fővárosban is elérhetőek.

Smart City Budapest


A Lechner Tudásközpont Okos Város adatbázisában is BKK Futárt sokaknak már nem kell bemutatni, lényegében a budapesti tömegközlekedési eszközöket, menetrendeket, útvonalakat foglalja össze, kiegészítve az aktuális információkkal, mint például érkezési időpontok, vagy menetrendváltozások. A BKV applikációja hasznos eszköz a budapesti tömegközlekedőknek, vagy egy olyan funkció azonban, ami kimaradt belőle. Biztosan sokan tapasztalták már, hogy Budapest valamelyik nagy terén keresték egy adott járat megállóját, amelynek megtalálása nem mindig egyértelmű, főleg ha nem vagyunk ismerősek az adott környéken. Erre a problémára nyújt megoldást a Lechner Tudásközpont Okos Város adatbázisában is szerepelő Smart City Budapest applikáció, amely a kiterjesztett valóság (AR) technológiát alkalmazva segíti a tájékozódást. Az alkalmazáson belül a telefont forgatva, a képernyőn megjelennek az adott irányban lévő tömegközlekedési eszközök megállóinak nevei, illetve a járatszámok.

A BKV már a múlt? - Ez lesz a jövő a budapesti közlekedésben


Hogyan lehet vonzóvá tenni a városainkat a jövőben? Milyen hatással lehet ez a folyamat az emberekre és a mindennapokra? Milyen szerepe van az önkormányzatoknak a város fejlődésében? Ha ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre keresed a választ, jelentkezz a Smart City 2018 Konferenciára!


Rigo elektronikus jegyrendszer


Bár még folyamatban van a kialakítása és nem is applikációként, hanem egy kártyaként fog működni, érdemes megemlíteni a Rigo jegyrendszert, ami egy egységes és remélhetőleg egyszerűbb jegyváltási rendszerként fog működni Budapesten. A papír alapú bérletek és jegyek helyett egy utazási kártyát vezetnek be, amelyeket a megállókban elhelyezett kapuknál, vagy más jegyértékesítő berendezéseknél érvényesíthetnek az utasok. Tervben van emellett, hogy a vonaljegyek helyett időalapú jegyet is bevezetnek, amely korlátlan számú utazást engedne az érvényességi időn belül. Az utazási kártyák és a megállókban elhelyezett kapuk már a legtöbb európai nagyvárosban bevezetésre kerültek, Budapesten a kialakításuk és a tesztelésük jelenleg is folyamatban van, 2018 nyarától várhatóan pedig megkezdődik a kapuk részleges üzembeállítása.

A BKV már a múlt? - Ez lesz a jövő a budapesti közlekedésben

Kép forrása: MTI Fotó - Szigetváry Zsolt

Az ilyen új ötletek megvalósítása a felhasználók, az önkormányzatok, illetve a vállalatok összedolgozása és ösztönző magatartása nélkül nem működhetne, így fontos, hogy a jövő városközpontjai és városi közlekedéssel kapcsolatos aktualitásokról mindenki tájékozódjon. Az érdeklődők részletesebben is informálódhatnak a témában a június 7-én megrendezésre kerülő Smart City 2018 Konferencián, ahol a meghívott előadók és a körasztal beszélgetés résztvevői a mindennapjainkat befolyásoló robotizációról, a kommunikáció gyorsulásáról és a digitalizációról is elmondják tapasztalataikat. Többek között megszólal Pethő József (Microsoft Services CEE, Digital Advisor), aki a vállalatok álláspontját képviseli a témában, illetve Ágházi Gyula a Gránit Pólus vezérigazgatója, aki a WestEnd melletti smart city koncepció alapján tervezett ingatlanfejlesztési projektért felel.


A BKV már a múlt? - Ez lesz a jövő a budapesti közlekedésben

Smart City Konferencia - További információkért kattints a képre!

Car-sharing (GreenGo, Mol Limo)


Az elmúlt időszakban egyre nagyobb népszerűségnek örvendett a car-sharing is a fővárosban, a regisztrációt követően a felhasználók okostelefonon keresztül foglalhatják le a többnyire elektromos autókat, a használat után pedig egy bizonyos zónán belül bárhová leparkolhatják azokat. Ha a főváros bizonyos határain belül használják a járműveket ráadásul ingyenes a parkolás, így csupán a percalapú használati díjat kell kifizetni a bérlés során.

És még sok más a nagyvilágból


A közlekedéssel és okosváros koncepcióval kapcsolatos alkalmazásokból és eszközökből még jócskán lehet találni más nagyvárosokban. Népszerűek az okos parkolást segítő applikációk, amelyek jelzik a felhasználóknak, hogy a környéken hol találnak szabad parkolóhelyet, ezekhez természetesen szükséges a parkolóhelyekre érzékelőket telepíteni, amelyek továbbítják az információkat a telefonokra. Találni olyan kezdeményezést is, amely a "zöld közlekedést" bátorítva kiszámítja, hogy a különböző közlekedési eszközökkel mennyi szén-dioxid kibocsátással számolhat az utazó, az adott útvonalon.

A BKV már a múlt? - Ez lesz a jövő a budapesti közlekedésben


Az elektromos autók használatát ösztönözve az angliai autópálya-kezelők olyan technológia tesztelését kezdték el két éve, melynek segítségével az erre alkalmas autók bizonyos autópálya-szakaszokon menet közben is tudnak töltődni a burkolat alá beépített speciális elektromos kábeleknek köszönhetően. Egy Hollandiában kialakított okos autópályára, a menet közbeni töltés mellett dinamikus jelzéseket is kialakítottak, ezek a hőmérséklet függvényében látszódnak, vagy tűnek el, ezzel jelezve például, ha csúszós az út.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 


hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium