Eljött a városok ideje - Lépni kell, hogy ne fulladjunk bele a saját környezetünkbe

2019. január 9. 14:20    
nyomtatás
 
A 21. század a városok százada lesz - szerepel a Visual Capitalist cikkének elején. A magyarázat egyszerű, az elmúlt évtizedekben olyan gyorsasággal nőtt a városlakók száma, hogy tudatos odafigyelés nélkül lassan belefulladunk a saját környezetünkbe. Éppen ezt hivatott elkerülni minden olyan fejlesztés, innováció, technológiai kütyü, ami az okosvárosok megoldásainak a címkéjét viseli, és amelyek segíthetnek abban, hogy élhetőbbé váljanak a gyorsan növő nagyvárosok.


Amíg 1800-ban még csak az emberek 3 százaléka élt városokban, addig 1950-ben már 29, 2008-ban pedig 50 százalékra nőtt ez a szám. Az előrejelezések szerint 2040-re a világ lakosságának már a 65 százaléka lesz városlakó. Ez a növekedési tempó egyben azt is jelenti, hogy világszerte hetente mintegy 1,3 millió ember költözik városokba.

Eljött a városok ideje - Lépni kell, hogy ne fulladjunk bele a saját környezetünkbe

Kép forrása: Visual Capitalist

Jelenleg 21 megavárost tartanak számon, vagyis ennyi azoknak a településeknek a száma, ahol a lakosság meghaladja a 10 millió főt. 1975-ig még csupán három ilyen, Magyarország lakosságát is meghaladó város létezett, ezek között volt New York, Tokió és Mexikóváros. 2025-re a becslések alapján már 29 megaváros alakulhat ki, négy ázsiai, két latin-amerikai és egy afrikai település kerülhet fel a jelenlegi listára.

Jelenleg a legnagyobb népességgel Tokió rendelkezik, több mint 36 millió fő lakik itt, az elővárosi népességgel együtt.


A nagyvárosok gazdasági hatása igen koncentrált, az első 600 városközpont a globális GDP mintegy 60 százalékát teszi ki. Környezeti oldalról megközelítve, a városok a világ éves energiaszükségletének a 60-80 százalékát teszik ki. Csak a világítás önmagában pedig 19 százalékot jelent a világ teljes villamosenergia-felhasználásából.

Mindezek előhozták az okosvárosok szükségességét, az alacsony energiaigényű szenzorok, a web és telefon alapú alkalmazások és a vezeték nélküli hálózatok közös használatával a 21. század immáron a városok időszaka lehet. Csak hogy párat említsünk a lehetséges felhasználásokról, a levegő szennyezettsége, vagy a felhasznált vízmennyiség is pontosan lekövethető ezek segítségével, az épületekbe szerelt szenzorok az emberek biztonságát növelhetik, de akár optimalizálható a segítségükkel a fűtés, az energiafogyasztás, vagy a világítás. A valós idejű közlekedési adatok segíthetnek a menetidő csökkentésében és az üzemanyag-felhasználás hatékonyságának növelésében.

De mire jó mindez?


A cikkben a Cisco becslése alapján akár 30 százalékos hatékonyságnövekedés is elérhető 20 év alatt azokban a városokban, ahol ezeknek az okos megoldásoknak a legtöbbjét alkalmazzák. Ezzel párhuzamosan 2025-re az okosvárosokhoz tartozó termékek és szolgáltatások értéke a becslések szerint a 2,57 billió dollárt (722 billió forint) is elérheti az évi 18,4 százalékos növekedésnek köszönhetően. Természetesen a városok nagyon eltérő ütemben és mennyiségben használják a technológia különböző vívmányait, így a 20 év alatt bekövetkező hatékonyságnövekedés mértékét is nehéz általánosítani. Arról nem is szólva, hogy a tényleges pozitív hatások csak azután érzékelhetőek, hogy már alkalmazzuk, és hosszú ideje használjuk ezeket.

2018.12.22 13:30 Annyi az okos ötlet, hogy csak kapkodjuk a fejünket - Konkrét projektek a mindennapokból
2018.02.02 08:14 Városban élsz? - Hamarosan átalakulnak a hétköznapok

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium