Hét dolog, amit a technológia teljesen megváltoztat az ingatlanpiacon

2018. március 11. 14:40    
nyomtatás
 
A lakásvásárlás előtt állók számára már most teljesen más lehetőségek állnak rendelkezésre, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A technológia, az elérhető adatok és eszközök segítségével kis túlzással a kanapét sem kell elhagynunk ahhoz, hogy lakást tudjunk venni. A PropTech iparág fejlődése azonban ennél sokkal érdekesebb változásokat hozhat a lakáspiacon, melyek közül ezúttal hét dolgot gyűjtöttünk össze.


Az ingatlanpiacon belül a PropTech kifejezést sokszor az okosotthonokkal azonosítjuk, de az építkezéseknél megjelenő technológiai újításoktól kezdve a lakásvásárlás fizetési módjai és az ahhoz esetlegesen kapcsolódó hitelfelvétel új formái is ide sorolhatók. Mire lesz biztosan hatással a PropTech az ingatlanpiacon?

1. Végtelen lehetőségek az épületüzemeltetésben


A PropTech egyik legérdekesebb része, hogy milyen új lehetőségek nyílnak meg az adatgyűjtéssel az épületek üzemeltetésében. Bár a legújabb technológia még csak most kezd beszivárogni az épületekbe, az irodákban például személyre szabhatóbb megoldások tehetik könnyebbé a munkavállalók életét, de a logisztikai központokban is növekedhet a hatékonyság.

A PropTech legújabb irányairól is szó lesz az április 19-én megrendezésre kerülő FM & Office 2018 konferencián. Érdekel, hogy mit okoz a technológiai fejlődés az ingatlanpiacon? Jelentkezz te is rendezvényre!


2. Befektetők online elérése


Az online portálokon keresztül történő tőkebevonási képesség és az új befektetők elérése még mindig gyerekcipőben jár, de aki hatékonyan alkalmazza a módszert előnybe kerülhet azokhoz képest, akik csak a hagyományos módokon próbálják elérni a befektetőket.

3. Blokklánc technológia


A tranzakciók költsége még mindig túl magas az ingatlanpiacon és a lebonyolítás ideje is meglehetősen lassú. A blokklánc technológia elterjedése ezt gyorsabbá és olcsóbbá teheti, egyelőre azonban még ez is a jövő kérdése.

4. Hatékonyság az értékbecslében


Különösen a kereskedelmi ingatlanok értékelésekor jelenthet segítséget egy olyan adatbázis, ami átláthatóvá teszi a piacot, egyszerűsítve és időt takarítva meg ezzel az értékbecslési folyamat során.

Hét dolog, amit a technológia teljesen megváltoztat az ingatlanpiacon

5. Adatelemzés a befektetési döntések során


Egy átfogó adatbázis nagy előny a befektetési döntések során, aminek segítségével átfogó képet kaphatunk az aktuális bérlői igényekről, a keresettebb városrészekről és az elérhető hozamok különbségeiről.

6. Nagyobb átláthatóság


Több szakértő is úgy gondolja, hogy a technológiai haladás útjában álló legfontosabb akadály az együttműködés és az átláthatóság hiánya. A piac szereplőinek együtt kell működniük az adatok megosztása érdekében, hogy egy hatékonyabb piac jöhessen létre.

7. Egyszerűbb értékesítés


A BigData megjelenésének köszönhetően növekvő átláthatóság az ingatlanok értékesítését is biztonságosabbá teheti. Az egységes minősítési rendszerek kialakítása azok számára is biztonságosabbá tehetik az adásvételt, akik kevésbé jártasak az ingatlanpiac mindennapi kérdéseiben.

A technológiai átalakulás az ingatlanpiacon is egyre több startup megjelenését hozhatja el, de az is igaz, hogy a mostani munkahelyek egy része megszűnik, így új módokat kell találni a humán tőke azon részének felhasználására, amelyet az új technológia helyettesíteni fog.

2018.01.30 12:31 Észre sem vesszük, pedig a szemünk előtt alakul át az egész lakáspiac

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 


hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium