Innovatív városi projektekre kap uniós pénzt Budapest

2018. október 10. 20:35    
nyomtatás
 
Az Európai Bizottság kihirdette az innovatív városfejlesztési tevékenységek keretében meghirdetett harmadik pályázati felhívás nyertes városait. Budapest, pontosabban annak XIV. kerülete is részesül az innovatív városi projektek finanszírozásához nyújtott uniós támogatásból egy energiahatékony szociális lakásprojektjén keresztül.


Az Európai Regionális Fejlesztési Alap keretében 92 millió euró fog rendelkezésre állni az olyan városi kihívásokra választ adó innovatív megoldások finanszírozására, mint a levegőminőség, az éghajlatváltozás, a lakhatás vagy a munkahelyek és készségek a helyi gazdaságban - áll a Bizottság közleményében.

Az innovatív városfejlesztési tevékenységek területén meghirdetetett harmadik pályázati felhívás keretében nyertes 22 város a következő területeken részesül finanszírozásban:

  • Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz: Amsterdam (NL), Barcelona (ES), Greater Manchester Combined Authority (UK), Riba-roja de Túria (ES), Sevilla (ES), Párizs (FR)
  • Levegőminőség: Métropole d'Aix-Marseille-Provence (FR), Breda (NL), Helsinki (FI), Ostrava (CZ), Portici (IT)
  • Lakhatás: Brüsszel főváros (BE), Budapest (HU), Gent (BE), Mataró (ES), Métropole de Lyon (FR)
  • Munkahelyek és készségek a helyi gazdaságban: Aveiro (PT), Kolozsvár (RO), Cuenca (ES), Eindhoven (NL), Vantaa (FI); Ventspils (LV).


A projektek között példaként a következők említhetők: a városszéli területeken a tűzveszély csökkentésére irányuló új megoldások Túriában (Spanyolország), az elektromos járművek akkumulátorain alapuló új generációs energiaellátási rendszer Bredában (Hollandia), a kánikulában is használható iskolai játszóterek Párizsban (Franciaország), az energiahatékony szociális lakások Budapesten (Magyarország) vagy az innovatív pályaorientáció Ventspils-ben (Lettország).

Az Európai Bizottság ma közzétette a negyedik pályázati felhívást az innovatív városfejlesztési tevékenységek területén. A 2017-ben az európai biztonsági stratégia keretében bejelentett cselekvési tervben foglaltaknak megfelelően a városok összesen 100 millió eurót vehetnek igénybe a nyilvános terek védelmének javítására és sebezhetőségének csökkentésére irányuló innovatív projektek finanszírozására. A pályázati felhívás célja továbbá a digitalitással, a környezetvédelemmel és a befogadással összefüggő projektek finanszírozása is.

A negyedik felhívásra a mai naptól 2019. januárig lehet pályázatot benyújtani. A nyertes városok kihirdetésére 2019 nyarán kerül sor.

Az innovatív városfejlesztési tevékenységek forrást biztosítanak az európai városok számára ahhoz, hogy a 2014-2020-as időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból összesen 372 millió euró keretösszeg erejéig innovatív projekteket finanszírozzanak. A cél konkrét megoldások meghatározása, tesztelése és terjesztése a közös városfejlesztési kihívások kezelésére.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

25 éves az ESTON International (x)

A számok magukért beszélnek. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 


hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium