Komoly átalakulás előtt áll a magyar építőipar

2018. szeptember 12. 14:45    
nyomtatás
 
A magyar építőipar csak a folyamatainak teljes digitalizációjával maradhat versenyképes 2020 után itthon és a nemzetközi piacokon, állítja az építészszoftverek fejlesztésének piacán vezető Graphisoft. A tervezési és építési folyamatok összehangolásával, a BIM rendszer használatával és az ipar magasabb szintű digitalizációjával nemcsak gyorsabban és kevesebb költséggel készülhetnek el a különböző épületek, de a részletes tervezés és ellenőrzés azt is eredményezi, hogy kevesebb hibázási lehetőség marad a kivitelezés során, ami egyben a minőségben is megmutatkozhat.

November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Most early bird áron!Miközben ez az iparág az EU GDP-jének 10%-t adja, és több mint 3 millió cég működik a szektorban, a világgazdaság országaiban általában az építőipar a második legkevésbé digitalizált ágazat. Magyarországon is alacsony az ipar digitalizációja, annak ellenére, hogy a lehetséges fejlesztéseknek kedvez a magyar gazdasági környezet is, ugyanis alacsony az iparági áfa (5%), a CSOK keresletélénkítő hatású a lakáspiacon, jelentősek az állami beruházások, illetve a vállalat szerint a korábbi évekkel ellentétben emelkedett a legális építőipari szoftverek aránya is.

A magyar központú Graphisoft SE kilépett az építészszoftver-piacról, amikor stratégiáját 2016-tól kiterjesztette a teljes építőipari folyamatokat lefedő szoftverekre, ezért a vállalat új termék és szolgáltatási kínálata lehetővé teszi a magyar építőipari folyamatok teljes digitalizációját.

"Vállalatunk teljes körű megoldásokat kínál az építészek mellett a kivitelezők és az ingatlanberuházók számára is, mert a BIM rendszerek használatával ugrásszerűen növelhető a költséghatékonyság. Ma egy átlagos építőipari beruházás kiadásainak 3%-a a tervezési költség, 21%-a a kivitelezés és 76%-a az üzemeltetés. A digitalizációval azonban 30%-os költségmegtakarítás, 25%-os hatékonyságnövekedés érhető el átlagosan az 1-1,5 milliárd forintot meghaladó beruházásoknál"- mondta Reicher Péter, a Graphisoft Magyarországért felelős vezetője.

A 3%-os átlagos tervezési költség a speciális épületeknél magasabb lehet, például egy kórház esetében inkább 7-8% a jellemző, de még ennél magasabb költségek is elképzelhetőek, akár a magyar piacon is.

A Graphisoft nevéhez fűzhető a világ első BIM szoftvere, az Archicad fejlesztése, amihez további tervező és ellenőrző eszközök is tartoznak:
  • BIMx: 3D vizualizáció - ami segít abban, hogy a kész terveket akár egy telefonon kivihessék a kivitelezőnek
  • BIMcloud: felhő alapú építész csapatmunka - a világ bármelyik pontján egy változtatást a többi tervező is láthat
  • Solibri Model Checker: tervminőség-ellenőrzés és ütközésvizsgálat - az összes mérnöki munkát egyszerre kezelve látszódik, ha az elemek ütköznek, és nem lenne lehetséges a kivitelezés
  • Bluebeam: digitális tervkövetés
  • STR Vision: 4D, 5D építéstervezés és kivitelezés - a költségek és az építési időt kiszámolva egy folyamatra, vagy elemre lehet vele pontosan előre tervezni
  • dRofus: beruházástervezés és menedzsment - speciális szoftver egészségügyi beruházásokhoz, például kórházak építésére


A Portfolio FM & Office 2018 Konferencián Zagorácz Márk, BIM szakértő és a Lechner Tudásközpont igazgatói tanácsadója felhívta a figylemet arra, hogy mekkora szükség van egy olyan útmutatóra és irányelvre, amely segítséget nyújt a BIM alkalmazásában. Egy ilyen kézikönyv megalkotására vállalakozott a Lechner Tudásközpont, az első kötet keretében rendszerezték az eddigi 20-25 felhasználási lehetőséget, illetve szeretnék mindenki számára érthetővé tenni, hogy a projektek egyes fázisaiban, milyen információkra van szükség a felhasználáshoz.

Zagorácz Márk

igazgatói tanácsadó, BIM szakértő

Lechner Tudásközpont

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán diplomázott építész szakon. Az épületinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kezdeti tapasztalatait a Vico Software - egy nemzetközi BIM célszoftver-fejlesztő... Tovább »2018.04.24 14:45 Ezekhez kell értenie a jövő mérnökeinek: a legtöbb dolgot nehéz elképzelni

A BIM nemcsak iparági speciális szoftverek használatát jelenti, hanem egy szemléletmódot is, amely sikeres alkalmazása azon is múlik, hogy egy adott ország hajlandó-e a BIM előírásokat az iparági szabályozásaiba beemelni. A magyar építőipar elveszítheti lendületét, ha 2020 után csökkenek az EU források, ezért létszükséglet az iparág számára a fejlesztés, a versenyképesség növelése. A BIM alapú rendszerek arra is megoldást kínálnak, hogy nagyobb legyen a részterületek (tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) szakmai együttműködése a beruházások megvalósítása során. Ma ugyanis az jellemzi a szakterületeket, hogy általában egymástól független szoftvereket használnak, ezáltal egymástól szinte függetlenül, elkülönülve működnek és ez jelentősen megnöveli a beruházások idő és finanszírozási igényét.2018.08.27 12:45 Bővíti a szolgáltatásait a Graphisoft
2018.08.02 13:30 Magyar szoftver segíti a világ szuperkórházainak tervezését

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Figyelemre méltó lakásfejlesztés a diplomata-negyedben (x)

Benczúr11 projekt - új otthonok garantáltan 5% áfával. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 


hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium