Előfizetői tartalom

Magasabb hozam magánbefektetőknek is - a kockázati tőke nyilvános szárnypróbálgatásai

Portfolio
Érdekes trend rajzolódik ki a kockázati tőke iparágban a tengerentúlon. Párhuzamosan más pénzügyi struktúrákkal hagyományosan az angolszász területeken tekinthető a legkiforrottabbnak a kockázati tőke működése, mely egyre dinamikusabban próbál nyitni a magánbefektetők felé is. Az USA-ban egyre több kockázati tőke cég próbál nyilvános tőke bevonást végrehajtani, s ezzel lehetőséget teremteni a magánbefektetőknek arra, hogy a magasabb hozamot biztosító (ugyanakkor magasabb kockázattal is rendelkező), magánszemélyek elől jellemzően zárt befektetési formából részesülhessenek. Az idei év kísérletei eddig ellentmondásos eredményt hoztak; igaz ugyan, hogy nyilvános részvénykibocsátás útján sikerült a második negyedévben az iparágon belül a teljes tőkebevonás közel egy harmadát megszerezni, az elmúlt hetekben több IPO kísérlet is kudarcba fulladt. Az alábbiakban a gyakorlati tapasztalatokat tekintjük át egy ezidáig meglehetősen egzotikusnak tűnő területen.

Az alapok.... A kockázati tőke alap jellemzően egy fix futamidővel rendelkező, zárt alap, mely a befektethető tőkét nagy intézményi szereplőktől vonja be (biztosítók, nyugdíj alapok). A megszerzett tőkét nem nyilvános társaságokba fekteti, a befektetések méretüknél és a befektetési célpont múltjából adódóan jellemzően magasabb kockázatot hordoznak mint a nyilvános...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés