Előfizetői tartalom

Szlovákia úgy tűnik, valóban megelőz bennünket

Portfolio
A tegnap nyilvánosságra hozott tervek értelmében Szlovákia legkésőbb 2009-ben szeretné bevezetni az eurót, azaz egy évvel korábban, mint hazánk. A pozsonyi fiskális és monetáris hatóságok által fémjelzett közös terv célkitűzése ebből következően az, hogy az ország 2007-re teljesíti a maastrsichti kritériumokat, illetve 2006 júniusáig belép az euró előszobájának is nevezett ERM-II árfolyamrendszerbe - írja a Világgazdaság. Amint a múlt héten beszámoltunk róla, a Reuters elemzői konszenzusa is azt valószínűsítette, hogy északi szomszédunk 2009-ben az euró-zóna tagjává válhat, míg Magyarország esetében erre 2010-ben látják a legnagyobb esélyt a megkérdezett szakértők.

A tervezet - melynek nagyobb hitelességet nyújt, hogy a szlovák pénzügyminisztérium és a jegybank közös elhatározásán nyugszik - megállapítja, hogy Szlovákiának az euró bevezetéséhez várhatóan az infláció leszorítása bizonyulhat majd a legnehezebb elérendő célnak, ugyanis élves alapon júliusban is 8.5 százalékos pénzromlási ütemet regisztráltak a statisztikusok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés