Előfizetői tartalom

MNB: erős dezinfláció, javuló külső egyensúly

Portfolio
Monetáris Tanács tegnapi ülése után közleményt adott ki az MNB, melyben az inflációs jelentés november 13-i megjelenése előtt értékelte a monetáris politikát. A Monetáris Tanács az MNB aktuális előrejelzése alapján nem tartotta indokoltnak a kamatszint változtatását, ugyanakkor a folytatódó dezinfláció a következő időszakban erre várhatóan lehetőséget ad. Az MNB a gazdaság növekedési ütemének lassulását várja (idén és jövőre is 4% körüli GDP bővüléssel számol), mely javuló külső egyensúlyi pozícióval párosulhat (2002-ben a folyó hiány az MNB becslése szerint 11.5 mrd euró körül alakulhat). Az MNB megítélése szerint a külső és a belső dezinflációs hatások mellett a korábbinál gyengébb forintárfolyam nem veszélyezteti az inflációs cél elérését.

Az árnövekedés dinamikája az elmúlt hónapokban jelentősen lassult, a májusi 10.8%-os csúcshoz képest szeptemberben már csak 8% volt az éves pénzromlás mértéke. Emellett kedvező, hogy az inflációs várakozások is érdemben mérséklődtek. Bár a forint árfolyama a nyári időszakban tapasztaltnál valamivel gyengébb volt, a belső és külső dezinflációs hatások ezt ellensúlyozni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés