Előfizetői tartalom

Inflációs jelentés: emelkedő prognózisok, még kivárhat a Monetáris Tanács

Portfolio
2003 harmadik negyedévében a korábbi dezinflációs tendencia megfordulásának lehettünk szemtanúi- állt a jegybank novemberi jelentésében. A következő hónapok ennek a folyamatnak a felerősödését hozhatják. Piaci várakozások szerint a jegybank ma publikálandó Inflációs jelentésében felfelé korrigálja mind 2004-es, mind 2005-ös prognózisát. A 2005 decemberére az eddigi 4% helyett 4-4.6% közötti új becslést adhatnak. A Monetáris Tanács mai ülésén a megemelt prognózisok ellenére sem nyúl az irányadó kamatszinthez, ugyanakkor néhány hét múlva nem kizárt a további szigorítás. Kérdéses, hogy a forintárfolyam milyen pályát ír majd le.

Érdemes felidézni, hogy a novemberi előrejelzések alapvetően milyen főbb feltételezéseken alapultak, illetve hol milyen kockázattal számolt a jegybank. Az alábbi táblázat ezeket az értékeket tartalmazza.A novemberi Jelentés kiinduló paraméterei több vonatkozásban is korrekcióra szorulnak. Ebből az egyik legfontosabb tétel a forintárfolyam gyengülése. A januári...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés