Előfizetői tartalom

Jön a folyó mérleg adat - kijózanodás a forintpiacon?

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közli a folyó fizetési mérleg második negyedévre vonatkozó hiányát és a felülvizsgált 2002-es, 2003-as, illetve a 2004- I. negyedéves deficitszámokat. A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa 2.29 milliárd eurós hiányprognózist vázol a második negyedéves folyó mérleg hiányára, míg a Világgazdaság számításai szerint a várakozásoknál kedvezőtlenebb lehet a deficit: összességében meghaladhatja a 2.5 milliárd eurót (az egy évre visszatekintő deficit a GDP 10%-át). A Reuters néhány nappal ezelőtt napvilágot látott konszenzusa a hiányt 2.3 milliárd euróra tette, valamivel magasabbra az egy hónapja várt 2.1 milliárdnál és az első negyedévben mért 1.705 milliárd eurónál.

A Napi konszenzusa szerint a mintegy 2.3 milliárd eurós Q2 deficitnek jó részét az áruforgalmi hiány - főként átmeneti okok miatti megugrása - eredményezhette, és ennek értelmében a félév végén 4 milliárd euró körül alakulhat a folyó deficit. A felmérés fontos része az is, hogy a második félévben javulást prognosztizálnak az elemzők a folyó mérleg folyamatokban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés