Előfizetői tartalom

NABI: ismét hitelválság? (2.)

Portfolio
A NABI harmadik negyedéves gyorsjelentése nem tartogat pozitív meglepetéseket. A negatív dollár hatás, a növekvő amerikai bérköltségek, a kaposvári üzem költségei és a tovább emelkedő céltartalék képzési kötelezettség már bruttó fedezet szintjén igen gyenge eredményhez vezettek. Az adózott veszteség 6.55 m USD szemben az elemzők által várt 4.7 m USD-vel. Az igazi "méregpirulát" a befektetők számára az tartogatja, hogy szeptember 30-ával a társaság nem tudta teljesíteni az áprilisban megújított hitelszerződés követelményeit, így a hosszú lejáratú hitelállomány rövid lejáratúvá vált. A NABI tárgyalásokat folytat a bankokkal a feltételek újraszabásáról. A társaság gyorsjelentése szerint a bankok támogató magatartást tanúsítanak a tárgyalások során. A vállalat bejelentett egy átfogó reorganizációs programot, melyet iparági tanácsadók segítségével alakít ki. A program részletei nem ismertek, a gyorsjelentés ugyanakkor utalást tesz arra, hogy további leépítések feltehetően nem lesznek elkerülhetőek. A tanácsadó megbízása a hatékonyság növelésével különösen annak tükrében érdekes, hogy második negyedévben több mint egy millió USD került kifizetésre szintén egy hatékonyság növelő tanácsadónak.

A gyorsjelentésben egyértelműen a hitel oldalra kell pillanatnyilag fókuszálni. A társaság több mint 100 m USD hitelt volt kénytelen rövid lejáratúvá átminősíteni szeptember 30-án, mivel nem sikerült teljesíteni az áprilisban aláírt hitelszerződésben vállalt gazdasági mutatókat a harmadik negyedév végére. A vállalat eladósodottsági mutatója (nettó hitel/saját tőke)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés