Előfizetői tartalom

Forintpánik egy éve - közel 20%-os nyereség a bátraknak

Portfolio
Manapság, amikor mindenki - a háziasszonyokig bezárólag - esküszik a devizahitelek felsőbbrendűségére, érdemes visszaemlékezni az egy évvel ezelőtti devizapiaci eseményekre. Ekkor a rossz makrogazdasági adatok és a sáveltolás okozta elhúzódó bizonytalanságok hatására a forint lassú gyengülés után átlépte a 260 forint/euró "lélektani határt" és elkezdett jelentősen veszíteni értékéből. A folyamat öngerjesztővé vált, az egyre gyengébb árfolyam felerősítette a kamatemelési várakozásokat, amely a - főleg külföldi - állampapír-eladásokon keresztül tovább gyengítette a forintot. Az MNB kamatemeléssel reagált, és annak érdekében, hogy a várakozások elébe menjen, "sokkterápiaként" 3%-ot emelt a repo kamaton, amely így 12.5%-os szintre ugrott. Ez a magas kamat ezután "megfogta" a forint árfolyamát, de a magyar deviza iránti bizalom csak idén februárban állt helyre, ekkor csökkent a kurzus ismét 260 HUF/EUR alá.

Érdekes megnézni, hogy ezekben a tavalyi "vérzivataros" napokban milyen volt a forint határidős piaca. A magas azonnali devizaáraknak, és a rendkívül magasra szökött forintkamatoknak köszönhetően az egy éves határidős forint árfolyam duplán gyengült. A spot árfolyam ezekben a napokban 271 forint körül volt, míg a forintkamat 12.8%-os szinten állt (közben egy napig, december...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés