magyar parlament jogallamisag eu-penzek 201029
Podcast

EU-pénzek és jogállami alku: miről szól ez az egész és mekkora a tétje számunkra?

Portfolio
Egyszerre két fontos alku is megszületett idén nyáron a közel öt napig tartó EU-csúcson, de míg az egyik alku részletei ismertek (uniós költségvetés és helyreállítási alap), addig a másiké lényegében nem (jogállamisági feltételrendszer tényleges szándékai és pontos tartalma).
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Ennek oka az, hogy állítólag tíz uniós csúcsvezető egy szobába bezárkózva döntötte el július 20-ról 21-re virradó éjjel azt, hogy mi is legyen a keretrendszer és abból mit írjanak bele a csúcstalálkozó zárószövegébe. Ez végül mindössze pár talányos mondat lett, ami tartalmazza, hogy erre a kérdésre majd még hamarosan visszatérnek. Éppen ebből adódik azóta is sok vita, illetve értelmezési különbség, de ezeket a vitákat gyorsan le kellene zárni, hogy ne csússzanak még többet az uniós kifizetések. Egyelőre azonban még alig látszik az, hogy hogyan lehet összebékíteni az egymással szöges ellentétben álló elvárásokat a jogállamisági feltételrendszer körül.

A Portfolio legújabb Makro podcastjában a 2021 utáni EU-s pénzekről és a jogállamisági feltételekhez kötéséről beszélget Weinhardt Attilával, a Portfolio EU Források rovatának vezetőjével Orosz Márton, a lap szerkesztője. A beszélgetésből megtudhatjátok, hogy hogyan és miért jutott egyáltalán Magyarország és Lengyelország az egész EU-t potenciálisan túszul ejteni képes jogállamisági viták kereszttüzébe, kik a szemben álló felek és mit képviselnek a vitában, mi azok mögött a tényleges szándék. Arról is szól a beszélgetés, hogy az egyezkedést hogyan befolyásolja a Brüsszelben is tomboló koronavírus-járvány, és természetesen arról is, hogy mi is egyáltalán a jogállamisági feltételrendszer várható tartalma, mi következne annak elfogadásából idehaza.

Arra is rákérdezett Márton, hogy mikor és milyen célokra várhatók az első komolyabb EU-s kifizetések az uniós költségvetésből és helyreállítási alapból, valamint szóba került egy másik nagy EU-s vitatéma: a Brexit is, amelynek aktuális állását és várható kimenetelét szintén összefoglalta Attila.

Hallgass és kövess minket Spotify-on és iTunes-on is!

Címlapkép forrása: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
Portfolio podcast
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
havasandrás