Előfizetői tartalom

Itt az új befektetési őrület, üres cégek hódítanak a tőzsdén

Portfolio
A biankó vállalatok, vagy röviden a SPAC-ek villámsebességgel hódították meg az Egyesült Államokat tavaly, pedig egy éve még a legtöbb tőzsdei szereplő nem is hallott ezekről a vállalatokról, vagy ha igen, akkor csak legyintett. A világ többi részének pedig még a létezésükről sincs igazán sok fogalma, holott 2020-ban már ezek a rejtélyes cégek adták az új tőzsdére lépők által bevont tőke felét, 83 milliárd dollárt a tengerentúlon. Viszonyításképpen, ez több mint amennyit az előző tíz évben összesen sikerült összeszednie a SPAC vállalatoknak. Na, de mi állhat a hirtelen berobbant népszerűség hátterében és hogyan működnek? Mit érdemes befektetőként tudni róluk? Többek között ezekről beszélgetett Orosz Márton Szemán Ákossal, a Portfolio részvényelemzőjével.

A SPAC, vagy biankó vállalat olyan tőzsdei cég, amely üzleti tevékenységet nem folytat, egyetlen feladata, hogy felvásárlási célpontot keressen magának. Elsőre ez nem hangzik nagy extrának, sőt, a legtöbben talán idegenkednének tőle, holott alaposan felforgatta a tőzsdéket. Egy év alatt azonban olyan népszerűségre tett szert ez a befektetési forma, hogy már a hagyományos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés