Sberbank orosz bank szankció
Podcast

Megvan a magyar Sberbank pénze – de kié lesz, ha hazakerül?

Portfolio
Mégis hozzáférhető lehet a magyarországi Sberbank azon betéte, melynek anyabanki bentragadása jelentős mértékben járult hozzá ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank még március elején a magyar Sberbank végelszámolása mellett döntött. De kihez kerül ez a pénz, ha a Sberbank Europe-tól visszakapja? Egyebek mellett erről is beszélt Palkó István, a Portfolio Pénzügy rovatának vezető elemzője a Checklistnek.

Jó esély van arra, hogy hozzájut a végelszámoló a Sberbank Magyarország egykori anyabankjánál, a Sberbank Europe-nál elhelyezett nagy összegű betéthez, a végelszámolást végző PSFN Kft. ugyanis azt jelezte a Portfolio-nak, hogy pozitívak a kilátások erre.

Ez az a betét, amelynek beragadása jelentős részben indokolta, hogy március elején végelszámolás alá került a Sberbank magyarországi leánya.

Mivel viszont ezt a pénzt a végelszámolás miatt a Sberbank már nem fogja megkapni, ennek jogosultja az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), valamint azok a hitelezők lehetnek, akiknek a betéteire nem terjedt ki az OBA biztosítása.

A végelszámolási szabályok miatt egyébként a hazai bankszektornak sem mindegy, hogy végül tényleg megérkezik-e Magyarországra a pénz, hiszen még az is előfordulhat, hogy visszakapják azt az összeget, melyet a Sberbank végelszámolása miatt kellett befizetniük az OBA-nak – egyebek mellett erről is beszélt Palkó István, lapunk Pénzügy rovatának vezető elemzője a Checklist, a Portfolio munkanapokon jelentkező podcastjének pénteki adásában. A teljes beszélgetés meghallgatható a műsorban 8:40 és 19:40 között Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Mi az a Portfolio Checklist?

A Portfolio Checklist lapunk napi podcastje, melyben a Portfolio elemzői és más szakértők segítségével dolgozzuk fel a nap meghatározó gazdasági és pénzügyi híreit. A sorozat követhető a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a nagyobb podcast platformokon, és itt, a Portfolio-n is.

usa zaszlo
himlo kiutes
olajfinomito
fagylalt fagyi
irán

Holdblog A megváltozott világ

2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kamatcsökkentés...

2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
bankjegy forint