Mikor lesz Ukrajna tényleg EU-tag? Koncepciótlan előszobáztatás vár a háború sújtotta országra?

Gergely András
Már meghallgatható a Portfolio heti podcastjének augusztus 10-i adása. A műsorban Németh Ferenccel, a Külügyi- és Külgazdasági Intézet kutatójával, Balkán-szakértővel, valamint Palkovics Mátéval, a Portfolio Globál rovatának elemzőjével beszéltünk arról, hogy miért halad kifejezetten lassan az EU nyugat-balkáni integrációja, mit jelent Ukrajna és Moldova számára a friss EU-tagjelölti státusz, és hogy Magyarország szempontjából miért kiemelten fontos az Európiai Unió bővítése.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

A műsorban egyebek mellett szó volt a következőkről:

  • Ukrajna és Moldova tagjelöltése csupán politikai gesztusnak tekinthető, belátható időn belül nincs realitása az EU csatlakozásnak.
  • Az elmúlt 10 évben gyakorlatilag semmilyen előrelépés nem történt a Nyugat-Balkán integrációjában.
  • Az EU elfáradt a bővítésben, és elfelejtette, hogy geopolitikai szempontból stratégiai fontosságú lenne a régió integrációja, hiszen a vákuumot már most elkezdték betölteni más nagyhatalmak.
  • A várakozó országok is kezdenek belefáradni az előszobáztatásba és egyre hangosabban követelik az integráció felgyorsítását.
  • Magyarország élen jár a bővítési folyamatok gyorsításában, Várhelyi Olivér, azEurópai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa osztatlan megbecsülésnek örvend a régióban.
  • A Nyugat-Balkán az egyetlen olyan régió, ahol a magyar vállalatok egyenlő esélyekkel indulnak a nyugatiakkal szemben.
  • Az elkövetkezendő évtized sem lesz sokkal mozgalmasabb a bővítés szempontjából, mit az ezt megelőző volt, igaz 2030-ra Montenegrónak egyedüliként esélye van teljesjogú taggá válni.

Ha nem szeretnél lemaradni új adásainkról, kövesd a Portfolio szerkesztőségének podcast csatornáit!

Címlapkép forrása: Getty Images 

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF