Átírhatják a magyar befektetéseket az MNB legújabb tervei (x)

Portfolio
Nyugdíjpénztárak összevonása, ingatlanalapok visszaváltásának szigorítása, a forgalmazói jutalékok átalakítása, a pénzpiaci alapok nagy részének átalakulása, MiFID 2-nek való megfelelés - egy sor szabályozói változás érte az utóbbi egy-két évben a hazai befektetési alapokat, és napról napra jönnek ki az újabb, az alapkezelők életét megnehezítő javaslatok. Mindez nemcsak az alapkezelők profitját, de működését is megnehezíti, kérdés, hogyan tudnak ezzel megbirkózni a több mint 6000 milliárd forintnyi befektetést kezelő szolgáltatók. A Portfolio március 21-ei Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján kiemelten, több szekcióban is foglalkozunk ezzel.


Amióta rákaptak a magyarok a lakossági állampapírok ízére, sok megtakarítási és befektetési termék csak nyüglődik: a befektetési alapok vagyona évek óta stagnál, a részvényekben lévő vagyon nem tud érdemben nőni, a nyugdíjpénztárak és nyugdíjbiztosítások sem tudnak már érdemi ügyfélpénzt becsatornázni. Mindez csak a kezdet, ha életbe lépnek az MNB befektetési alapokat és nyugdíjpénztárakat érintő javaslatai.

A Portfolio március 21-én megrendezésre kerülő Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján külön szekcióban foglalkozunk azzal, mit tervez az ÁKK a lakossági állampapírok piacán, illetve milyen tervei vannak az államadósságra nézve. A témában Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója tart előadást a konferencia délelőtti szekciójában.


Barcza György

vezérigazgató

ÁKK

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 1999-ben. Ezt követően két évig az Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ elemzője volt, majd az ING Bank és a K&H közgazdászaként dolgozott. 2012-ben... Tovább »

Arról a Portfolio már többször is beszámolt, hogy temérdek készpénz van a magyar háztartásoknál, a kormánynak pedig nem titkolt célja, hogy ezeket a pénzeket valahogyan becsatornázza az államadósság finanszírozásába. Ennek lehetőségeiről az MNB is kifejti álláspontját Versenyképességi Programjában, a készpénz hatékony becsatornázásáról a megtakarítási piacra Kuti Zsolt, az MNB monetáris politika és pénzpiaci elemzések igazgatóságának igazgatója beszél egy 20 perces előadás keretében.



Az előadásokat a délelőtti szekcióban egy panelbeszélgetés zárja, ahol a megtakarítási piaci vezetők értekeznek arról, milyen eszközökkel lehet elcsábítani a lakossági befektetőket az állampapíroktól és hogyan lehet mozgásra bírni a temérdek készpénzt a párnacihák közül, miközben olyan kényes témákat is boncolgatunk, mint a jutalékok, profitmarzsok és a jövő értékesítési trendjei. A panel résztvevői:
  • Benczédi Balázs, vezérigazgató, MKB-Pannónia Alapkezelő
  • Hardy Ilona, alapító, IT-elnök, Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár
  • Kadocsa Péter, elnök-vezérigazgató, Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.
  • Máté-Tóth István, kereskedésért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettes, Budapesti Értéktőzsde Zrt.
  • Szécsényi Bálint, vezérigazgató, Equilor Befektetési Zrt.

2018-ban és 2019-ben is több szabályozói változás érte a hazai befektetési alapokat. Ilyen volt a MiFID 2 bevezetése, a szigorúbb pénzpiaci előírás vagy az ingatlanalapoknál a befektetési lehetőségek kibővülése a SZIT-ek részvényeire. És ez még nem minden: mint kiderült, az MNB T+180 napra növelné az ingatlanalapok visszaváltásának időkorlátját a mostani, jellemzően T+3-ról. A Portfolio tudomása szerint a jegybank mindemellett a befektetési alapok után, a forgalmazónak fizetett jutalékok kapcsán is egyeztetést folytat az érintett piaci szereplőkkel, ami miatt könnyen lehet, hogy érdemi kihívók nélkül maradnak a lakossági állampapírok a banki értékesítési csatornákban.

Ráadásul az MNB Versenyképességi Programjából és a Portfolio-nak küldött tisztázó válaszokból az is kiderül, hogy a jegybank a jóléti alapok létrehozásával megszüntetné a nyugdíjpénztárakat jelenlegi formájukban, ez pedig az alapkezelők intézményi mandátumaira is komoly hatással lehet.

A befektetési alapok bizonytalan jövőjéről és benne a MiFID 2 hatásairól Konkoly Miklós, a Generali Alapkezelő vezérigazgatója fog előadást tartani.


Konkoly Miklós

vezérigazgató

Generali Alapkezelő

 Tovább »

A befektetési alapokat és alapkezelőket érintő konkrét szabályozói előírásokról, javaslatokról, valamint ezek működésre és profitabilitásra gyakorolt hatásairól beszélgetnek az ebédet követő szekcióban az alapkezelői vezérek.

A panel résztvevői:
  • Biró Gergely, elnök-vezérigazgató, Diófa Alapkezelő
  • Bálint Attila, vezérigazgató, Raiffeisen Privátbank, Raiffeisen Alapkezelő
  • Czeiler-Fóris Angelika, ügyvezető, Impact Alapkezelő Zrt.
  • Vízkeleti Sándor, BAMOSZ elnöke, Amundi Alapkezelő Zrt.


(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF