Előfizetői tartalom

Hogyan növekedhet a bérünk?

Molnár Dániel
Dedák István a Portfólió hasábjain fejtette ki véleményét az elmúlt két év jelentős béremelkedésének várható hatásáról. A cikk során a szerző azt állítja, hogy a 2010 óta folytatott gazdaságpolitika a bérfelzárkóztatás terén zsákutca és gyökeres gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. Jelen cikk keretében szeretnénk a tanulmány állításait más szemszögből megvilágítani, folytatva a bérek és a termelékenység közötti kapcsolatot firtató vitát, amelynek célja a magyar gazdaság működésének jobb megértése és így az optimális gazdaságpolitika kialakítása.

A szerző első állítása, miszerint a közgazdaságtan keretében egyetértés van arról, hogy a bérek tartósan csak a termelékenység javításával növelhetőek. Cobb-Douglas termelési függvényből kiindulva (ahogy például Kónya [2015 és 2017] is teszi), könnyen belátható, hogy a reálbér nem csupán a termelékenység, hanem a tőke/munkaerő arányának vagy a bérhányad (a...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái