15 elképesztő tény Warren Buffett életéről és a vagyonáról

2016. december 23. 11:11    
nyomtatás
 
A világ talán legsikeresebb befektetője, a sokak által csak az omahai bölcsként emlegetett Warren Buffett nem titkoltan az érték alapú befektetés híve, eredményei pedig az elmúlt évtizedeket elnézve magukért beszélnek. Most a Business Insider gyűjtött össze pár talán kevésbé ismert tényt a befektetési guru életéből:


 • A világ jelenlegi harmadik leggazdagabb embere 6 évesen már "háztól-házig" szolgáltatásként, a nagyapja élelmiszerboltjából származó rágógumival és Coca-Colával üzletelt. A 25 centért vett ún. "Coca-Cola-Sixpacks"-ot (6db-os kóla kiszerelést) 20%-os haszonkulccsal 5 centes darabáron értékesítette.
 • Buffett 11 évesen kezdte befektetői pályafutását, amikor is három darab Cities Service-részvényt vásárolt magának és hármat a húgának, majd az újságkihordásokból keresett pénzből vett egy farmot 14 évesen.
 • 16 éves korára már mai értéken számolva több, mint 50 ezer dolláros vagyonnal rendelkezett, amit főként játéktermi gépek üzemeltetéséből és használt golfütők eladásából szerzett.
 • Buffett még mindig ugyanabban a Nebraskai házban él, amit 1956-ban vásárolt magának 31500 dollárért.
 • Munkája során nem használ számítógépet, sőt elmondása szerint életében mindössze egyetlen e-mailt küldött.
 • Úgy akarod tölteni a napodat, mint Warren Buffett? Akkor nem kell mást tenned hozzá, mint napi 5-6 órát olvasni, a milliárdos befektető ugyanis olvasásra fordítja idejének egy jelentős részét: Olvasok, olvasok és olvasok. Talán 5-6 órát naponta. Már nem vagyok olyan gyors, mint fiatalabb koromban. De naponta öt napilapot olvasok. Számos magazint. Gyorsjelentéseket olvasok. Éves jelentéseket olvasok. Nagyon sok mást is olvasok. Mindig is élveztem az olvasást. Például életrajzokat is olvasok.
 • Warren Buffett nem csak milliárdjairól, hanem érdekes étrendjéről is ismert, ami nem a legegészségesebb első ránézésre. Naponta 2700 kalóriát visz be, ennek negyedét Coca-Colából szerzi, amit napi ötször fogyaszt. Reggelire eszik sült krumplit, amit a változatosság nevében időnként fagyira cserél. Amikor a magas cukor-és sótartalmú "diétájáról" kérdezik, az indoklása, hogy megnézte a biztosításmatematikai táblázatokat, amiből kiderül, hogy a hatévesek között a legalacsonyabb a halálozási arány. Ezért úgy táplálkozik, mint egy hatéves.
 • Egyszer 100 dollárt költött Dale Carnegie nyilvános beszéd órájára, hogy legyen mersze megkérni a későbbi felesége, Astrid kezét.
 • Buffett vagyona jelenleg megközelíti a 63 milliárd dollárt , míg ez az 50. születésnapja előtt "csupán" 300 millió dollár volt. Ez azt jelenti, hogy vagyona 99 százalákát 50 éves kora után kereste meg.
 • Buffett vagyona nagyobb, mint Uruguay éves GDP-je.
 • 2013-ban átlagosan 37 millió dollárt keresett naponta.
 • Aki 1964-ben 1000 dollárt fektetett Buffet alapjába, a Berkshire Hathaway-be és kitartott befektetése mellett, mostanáig közel 13 millió dollárt keresett vele.
 • Egy nevét nem vállaló licitáló az idén 3,45 millió dollárt (közel 1 milliárd forintot) fizetett azért, hogy együtt ebédelhessen Warren Buffettel. A pénz a Glide-nak, egy olyan alapítványnak ment, amely ételt, egészségügyi és más szolgáltatásokat ad ingyen hajléktalanoknak és szegényeknek. Buffett 17 éve minden évben eladja egyszer az ebédidejét hogy ezzel segítse az alapítványt, így összesen 23,6 millió dollárt gyűjtött nekik.
 • 2006-ban vagyonának 80 százalékát (több mint 37 milliárd dollárt) a Bill Gates, illetve a Buffett-család által működtette alapítványoknak adományozta.
 • Buffet megígérte, hogy vagyonának 99 százalékát szétosztja még életében, vagy akkor, amikor meghal. Gyermekeire viszont épp annyi pénzt akar hagyni, amennyivel még bármit megtehetnek, viszont nem készteti őket majd semmittevésre.
Címkék: short, vagyon

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2019.03.21 17:31

Megelégelték a túl sok turistát Amszterdam vöröslámpás negyedében

Jövő évtől betiltják a vezetett városnéző sétákat és kocsmatúrákat Amszterdam vöröslámpás negyedében, főként a belvárosi turistaáradat mérséklése céljából - jelentette csütörtökön a holland sajtó. Emellett... 
2019.03.20 10:31

Olyan sok a szemét a sínek mellett, hogy a MÁV akciótervet készít

Hét hatalmas mozdonynak megfelelő tömegű, több mint 584 tonnányi, illegálisan lerakott hulladékot vitettet el csak idén, február végéig a MÁV fővárosi és vidéki vasúti területekről. Tavaly a vasúti területekről... 
2019.03.19 09:33

Magyar kézműves gin készülhet ezután Újpesten

Újpesten, az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. mintegy 75 millió forintos saját beruházásával megkezdte működését Magyarország első olyan szeszfőzdéje, mely kisipari technológiával, kizárólag gin előállítására... 
2019.03.18 19:59

Mégsem lépett szintet az emberiség: nem fordították vissza az időt az orosz tudósok

A múlt héten többek közt mi is írtunk arról az MTI alapján, hogy egy IBM-kvantumszámítógépben egy elektront rábírt egy csapat orosz tudós, hogy visszatérjen a múltbéli állapotába. Az Index most arról... 
2019.03.18 11:12

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, melynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger - számolt be róla a The Guardian online kiadása hétfőn. A fiatal Cuvier-féle csőröscet... 
   
Jön a többi...
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír
Prémium