kert növények
Short

A balkonládák mentik meg a jövő városait?

Portfolio
A klímasemlegesség és a természet fontossága is a népszerű témák közé tartozik az idei Brain Bar-on. Lőrinczi István (Urban Jungle Missionary) egy videóban mutatta be a permakultúra alapelveit és a megvalósítását a gyakorlatban, vagyis, hogy hogyan neveljünk megfelelően növényeket az erkélyen.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A permakultúra az emberi élőhelyek olyan kialakítása, mely a természetben zajló ökológiai folyamatokat követi le és veszi mintaként. Sokféle tudomány találkozik ebben egyszerre, a modern technológia, az őseinktől tanultak is jelen vannak, de például az ökoépítészet és rovarbiológia is részese. Lőrinczi István a Brain Bar egyik előadójaként megmutatta, hogy miként lehet fenntarthatóan és a permakultúrának megfelelően egy lakás erkélyét növényekkel beépíteni. 

A permakultúrának három alapelve van:

  1. Védjük meg a földünket,
  2. Védjük meg az embereket, működjünk együtt velük,
  3. Forgassuk vissza a felesleget

A legfontosabb feladat a permakultúra tervezésénél a megfigyelés és a környezet feltérképezése, meg kell nézni milyen a klíma, a mikroklíma, a talaj, illetve a növény- és állatvilág. 

"Egy erkély esetében a helyszűke miatt a vertikális kertészet lehet jó módszer. A permakultúra harmadik alapelvét - vagyis a visszaforgatást - ez esetben is jól lehet alkalmazni, például úgy, hogy a növényeknek a nem ehető részét a virágládákba visszatesszük. A menta virágzásával például megjelentek a beporzók, számítunk az állatokra, ezért teszünk méhecske hotelt, ezzel az állatokat ide tudjuk vonzani." - mondta el Lőrinczi István. 

A gyökérzónás locsolással nagyon sok vizet meg lehet spórolni. A szakértő létrehozott egy zöld falat is, aminek hatására nyáron a szobában pár fokkal hűvösebb lesz, mert a növények felfogják a nap melegét. Érdemes olyan növényekkel beépíteni a külső falat, amik télen nem maradnak meg, mert akkor épp a szobák melegentartása a cél. Ha nem kell olyan mértékű fűtést és hűtést használni, azzal is segítjük a klímacélokat - hangzott el az előadásban. 

forint mnb épület sötét magyar jegybank
bét
bika3
varsó
müller cecília operatív törzs
Aria Hotel Budapest High Note SkyBar
rakéta
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu