Brit tudósok: tévedés, hogy a cukortól és a zsírtól halnak leginkább az emberek

2019. április 4. 07:27    
nyomtatás
 
Világviszonylatban a halálozás 20 százaléka a helytelen táplálkozásra vezethető vissza - derül ki egy tanulmányból, amely a The Lancet című brit tudományos lapban jelent meg. Innentől viszont meglepően folytatódik a konklúzió, ugyanis az ételek és alapanyagok közül nem a "nagy ellenségeket" nevezi meg elsődleges faktornak:

A világon 2017-ben több halálesetet okozott a teljes kiőrlésű termékeket, friss gyümölcsöt és magvakat nélkülöző táplálkozás, mint a transzzsírokban, cukrozott italokban, vörös húsban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag táplálkozás.


A kutatás a világ 195 országban vizsgálta a vonatkozó adatokat 1990 és 2017 között. A tanulmány szerzője, Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem Egészségstatisztikai Intézetének vezetője hozzátette: ez a vizsgálat megerősítette azt, amit évek óta gondolnak, vagyis hogy a rossz táplálkozás több halálesetért felel, mint bármely más rizikófaktor.

"Miközben a só, a cukor és a zsírok kerültek az elmúlt 20 évben az egészségpolitikai viták középpontjába, eredményeink arra utalnak, hogy a legjelentősebb, egészséget befolyásoló rizikófaktorok a túlzott sófogyasztás, valamint az olyan egészséges élelmiszerek fogyasztásának hiánya, mint a teljes kiőrlésű termékek, zöldségek és magvak" - emelték ki a kutatók.

A helytelen táplálkozás leginkább szív- és érrendszeri betegségek útján gyilkol, ezek 2017-ben 10 millió ember halálát okozták, de 913 ezer halálesetet okozott daganatos megbetegedések és 339 ezer elhalálozást a cukorbetegség révén is.

A táplálkozással összefüggésbe hozható halálesetek száma Izraelben volt a legalacsonyabb 2017-ben: 100 ezer főre 88,9 ilyen halálozás jutott. A sorban második helyre Franciaország került 89,1 fővel, Szlovákiában 100 ezer főre számítva 356,3 halálozás következett be a helytelen táplálkozás miatt.

A legrosszabb helyzetű országok között van Üzbegisztán, ahol 100 ezer lakosra számítva 891,8 a halálozás vezethető vissza a táplálkozásra, itt az összes haláleset 43,7 százalékát okozta a nem megfelelő táplálkozás, a második legrosszabb helyzetben Afganisztán van 750,5 halálozással. Az Egyesült Államokban 100 ezer főre számítva 170,7 fő elhunytát okozhatta a helytelen táplálkozás, Kínában 350,5-ét.

Az eredeti tanulmány ide kattintva olvasható.

(MTI)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2019.06.14 17:47

Ferenc pápa besokallt: emberiséget fenyegető katasztrófa a klímaváltozás

Lépésváltást szorgalmazott a globális felmelegedés okozta világméretű gazdasági-társadalmi válsággal szemben Ferenc pápa, aki a nemzetközi kőolaj- és gázvállalatok vezetőit fogadta a Vatikánban pénteken.... 
2019.06.14 20:59

Döntöttek: három év múlva elektromos autókkal versenyeznek a ralikrossz-világbajnokságon

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) sport világtanácsának pénteki döntése értelmében 2022-től elektromos autókkal versenyeznek a ralikrossz-világbajnokságon. Az FIA honlapjának közlése szerint... 
2019.06.12 11:29

Megtervezett egy tengeralattjáró autót a Tesla

Megtervezett egy tengeralattjáró autót a Tesla, hasonlót ahhoz, ami az 1977-es James Bond-filmben szerepelt - állította az innovatív autógyártó alapítója, Elon Musk a társaság tegnap megtartott éves rendes... 
2019.06.11 11:29

Kiderült: ritka betegséget gyógyít a kávé

Napi két eszpresszó hatásosságát sikerült egy véletlen teszttel alátámasztani: egy 11 éves francia kisfiú ritka, örökletes, gyógyíthatatlan betegségének, a diszkinéziának a tüneteit szüntette meg a kávé.... 
2019.06.12 13:32

Trópusi hőségre készül Bécs - Egy teljes utcát klimatizálnak

A következő évtizedekben várhatóan jelentősen emelkedik az extrém meleg napok száma Bécsben is, az előrejelzések szerint az évszázad végére évi 50-55-re nőhet az ilyen napok száma az osztrák fővárosban.... 
   
Jön a többi...
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír




Prémium