Brit tudósok: tévedés, hogy a cukortól és a zsírtól halnak leginkább az emberek

2019. április 4. 07:27    
nyomtatás
 
Világviszonylatban a halálozás 20 százaléka a helytelen táplálkozásra vezethető vissza - derül ki egy tanulmányból, amely a The Lancet című brit tudományos lapban jelent meg. Innentől viszont meglepően folytatódik a konklúzió, ugyanis az ételek és alapanyagok közül nem a "nagy ellenségeket" nevezi meg elsődleges faktornak:

A világon 2017-ben több halálesetet okozott a teljes kiőrlésű termékeket, friss gyümölcsöt és magvakat nélkülöző táplálkozás, mint a transzzsírokban, cukrozott italokban, vörös húsban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag táplálkozás.


A kutatás a világ 195 országban vizsgálta a vonatkozó adatokat 1990 és 2017 között. A tanulmány szerzője, Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem Egészségstatisztikai Intézetének vezetője hozzátette: ez a vizsgálat megerősítette azt, amit évek óta gondolnak, vagyis hogy a rossz táplálkozás több halálesetért felel, mint bármely más rizikófaktor.

"Miközben a só, a cukor és a zsírok kerültek az elmúlt 20 évben az egészségpolitikai viták középpontjába, eredményeink arra utalnak, hogy a legjelentősebb, egészséget befolyásoló rizikófaktorok a túlzott sófogyasztás, valamint az olyan egészséges élelmiszerek fogyasztásának hiánya, mint a teljes kiőrlésű termékek, zöldségek és magvak" - emelték ki a kutatók.

A helytelen táplálkozás leginkább szív- és érrendszeri betegségek útján gyilkol, ezek 2017-ben 10 millió ember halálát okozták, de 913 ezer halálesetet okozott daganatos megbetegedések és 339 ezer elhalálozást a cukorbetegség révén is.

A táplálkozással összefüggésbe hozható halálesetek száma Izraelben volt a legalacsonyabb 2017-ben: 100 ezer főre 88,9 ilyen halálozás jutott. A sorban második helyre Franciaország került 89,1 fővel, Szlovákiában 100 ezer főre számítva 356,3 halálozás következett be a helytelen táplálkozás miatt.

A legrosszabb helyzetű országok között van Üzbegisztán, ahol 100 ezer lakosra számítva 891,8 a halálozás vezethető vissza a táplálkozásra, itt az összes haláleset 43,7 százalékát okozta a nem megfelelő táplálkozás, a második legrosszabb helyzetben Afganisztán van 750,5 halálozással. Az Egyesült Államokban 100 ezer főre számítva 170,7 fő elhunytát okozhatta a helytelen táplálkozás, Kínában 350,5-ét.

Az eredeti tanulmány ide kattintva olvasható.

(MTI)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2019.08.22 18:04

Egymillió eurót kap az, aki bebizonyítja, hogy Bielefeld nem létezik

Egy német város egymillió eurót (328 millió forintot) ajánlott fel annak, aki bebizonyítja, hogy nem létezik. Bielefeld illetékesei szerdán jelentették be, hogy egymillió euróval jutalmazzák azt, aki megcáfolhatatlan... 
2019.08.22 16:22

19 órás repülőútra küld embereket a Qantas hogy megvizsgálják, hogy hat az egészségre

Különleges tesztrepüléseket tervez az ausztrál légitársaság, a Qantas: Londonból és New Yorkból indítana Sydneybe gépeket. A 19 órás út célja, hogy megfigyeljék, milyen hatással van az emberi szervezet... 
2019.08.21 09:25

Mentsd meg a földet a klímaváltozástól: legyél vegán!

Elég látványosan beleállt az Economist a klímavédelem egyik legismertebb, de sokak által vitatott elméletébe: ha kevesebb húst és állati eredetű terméket fogyasztanánk, akkor az üvegház hatású gázok kibocsátása... 
2019.08.21 07:10

Veszélyes lett a Rám-szakadék

Hulló kövei miatt veszélyes lett a Rám-szakadék - írta a szerdai Magyar Hírlap. A lap szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. bejelentette: fokozott óvatosságra inti a kirándulókat sziklaomlás miatt. Egyelőre... 
2019.08.22 08:14

Újabb kihívás Johnsonnak: megtagadták élettársától az amerikai vízumot

Boris Johnson brit kormányfő élettársától, Carrie Symondstól megtagadták az amerikai vízumot - jelentette a New York Post című amerikai napilap. A lap értesülései szerint Symondstól feltehetően azért... 
   
Jön a többi...
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír




Prémium