Már egy kis vörös és feldolgozott hús is növeli a bélrák kockázatát

2019. április 18. 17:49    
nyomtatás
 
Egy új brit tanulmány szerint már a módjával fogyasztott vörös húsok és feldolgozott húsfélék is jelentősen fokozzák a bélrák kialakulásának kockázatát. Az International Journal of Epidemiology című folyóirat szerdai számában publikált kutatás megállapította, hogy húsz százalékkal nő a bélrák kockázata annál, aki napi egy szelet bacon helyett három szeletet fogyaszt el.

A kutatók a vizsgálatban csaknem félmillió 40 és 69 év közötti brit férfit és nőt követtek átlagosan 5,7 évig. Ez alatt 2609 embernek lett bélrákja. Minden tízezer emberből, aki napi 21 gramm vörös húst és feldolgozott húsárut fogyasztott, 40-nél diagnosztizáltak bélrákot. Ez az adat 48-ra nőtt azoknál, akik 76 grammot ettek naponta. (Egy szelet bacon 23 gramm feldolgozott húsnak felel meg.)

A feldolgozott húsoknál a kockázat 19 százalékkal nőtt meg, ha napi átlag 29 grammot fogyasztott valaki, ahhoz képest, aki átlag 5 grammot evett. A nem feldolgozott vörös húsokat fogyasztók esetében azok, akik átlag napi 54 grammot ettek, 15 százalékkal nagyobb eséllyel lettek rákosak, mint akik csak napi átlag 8 grammot fogyasztottak.


A brit egészségügyi szolgálat ajánlása szerint napi 70 grammig egészséges a húsfogyasztás.

A bélrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség Nagy-Britanniában. A brit rákkutató intézet, a Cancer Research UK szerint minden 15 férfiból egynél és minden 18 nő közül egynél alakul ki bélrák élete során. (MTI)
Címkék: hús, kutatás, rák, short

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2019.08.22 18:04

Egymillió eurót kap az, aki bebizonyítja, hogy Bielefeld nem létezik

Egy német város egymillió eurót (328 millió forintot) ajánlott fel annak, aki bebizonyítja, hogy nem létezik. Bielefeld illetékesei szerdán jelentették be, hogy egymillió euróval jutalmazzák azt, aki megcáfolhatatlan... 
2019.08.21 09:25

Mentsd meg a földet a klímaváltozástól: legyél vegán!

Elég látványosan beleállt az Economist a klímavédelem egyik legismertebb, de sokak által vitatott elméletébe: ha kevesebb húst és állati eredetű terméket fogyasztanánk, akkor az üvegház hatású gázok kibocsátása... 
2019.08.22 16:22

19 órás repülőútra küld embereket a Qantas hogy megvizsgálják, hogy hat az egészségre

Különleges tesztrepüléseket tervez az ausztrál légitársaság, a Qantas: Londonból és New Yorkból indítana Sydneybe gépeket. A 19 órás út célja, hogy megfigyeljék, milyen hatással van az emberi szervezet... 
2019.08.21 07:10

Veszélyes lett a Rám-szakadék

Hulló kövei miatt veszélyes lett a Rám-szakadék - írta a szerdai Magyar Hírlap. A lap szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. bejelentette: fokozott óvatosságra inti a kirándulókat sziklaomlás miatt. Egyelőre... 
   
Jön a többi...
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír




Prémium