Előfizetői tartalom

Jelentős leépítések a Maktelnél - Hatás a Matáv eredményességére

Portfolio
Jelentős szerkezeti átalakítást, számottevő mértékékű elbocsátásokat tervez a Matáv macedón leányvállalata, a Maktel. A társaság készül a 2005-ös piaci liberalizációra, addigra technológia orientált társaságból marketing orientálttá kíván válni. Az elbocsátás legalább 500 főt fog érinteni, mely a dolgozók, illetve a szakszervezet teljes egyetértésével történik. Az egyetértés indoka az a mind a magyar mind a macedón viszonyok között kedvezőnek számító végkielégítés, amelyet a Maktel fizet a távozást vállaló munkavállalóknak. Az összeg nagyságát egyrészről befolyásolja az eddigi gyakorlat, ami egy bizonyos szintre emelte a dolgozók elvárásait, másrészt pedig a macedón munkaerőpiac helyzete, ahol kb. 40%-os a munkanélküliség. Az elbocsátások egyszeri költségeiről nincsenek információk, megtérülésük 3 év alatt esedékes. A nagyságrend milliárdos lehet, amit 5-600 fő végkielégítésére fordítanak.

Leépítések a Maktelnél. A jelentős egyszeri kiadással járó átalakítás fokozhatja a Maktel versenyképességét, s lényeges változásokat hozhat a humán erőforrás minőségében. Az átalakítás nem csak elbocsátásokkal jár, a társaság ugyanis ügyfél és marketing orientációjának erősítése érdekében a hiányzó kompetenciák pótlására új munkatársakat is felvesz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés