Előfizetői tartalom

A németek szombaton is dolgozni fognak?

Portfolio
A szombati munkavégzés ismét lehetővé tétele mellett szállnak síkra a német munkaadók szervezetei. A munkaidő emelésének kérdése egyre kevésbé talál süket fülekre politikai síkon is. A szabad demokraták, illetve a kereszténydemokraták is osztják az ismét 40 órára emelendő munkahét tervét, de a bérek nem emelkednének a munkaidő növekedés arányában. A törvény 48 órában maximálja a heti munkavégzést, ami azt jelzi, hogy a megoldást nem parlamenti, vagy kormányzati, hanem ágazati és vállalati szinten kell keresni.

Jelenleg általában ágazati megállapodássokkal szabályozzák a munkavégzés tartalmi kereteit Németországban, ami például a nyugati szövetségi tartományokban azt jelenti a gépiparban, hogy mindössze 35 órás a munkahét - írja a Világgazdaság. Ez egyre kevésbé tartható fenn a nagyobb vállalatok külföldre vándorlása nélkül, így nem véletlen, hogy a Siemenstől a DaimlerChryslerig...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés