Előfizetői tartalom

Járai: a gyors kamatcsökkentés hatására összeomolhat a forint

Portfolio
Az MNB elnöke egy veszprémi gazdasági konferencián vett részt, melyen kifejtette, hogy a gyors kamatcsökkentések valószínűleg a forint összeomlásához vezetnének, ugyanakkor megjegyezte, hogy egy kissé gyengébb, de stabil forint kedvezőbb lenne a magyar gazdaság számára. A megjegyzés egyfajta verbális intervenciónak is felfogható. Ahhoz, hogy a gyengébb forintárfolyam a monetáris politika céljaival konzisztens legyen megfelelő bérpolitikára, illetve szigorúbb költségvetésre lenne szükség. Járai a Reuters szerint hozzátette, hogy az exportszektor teljesítményének fokozásához a forint mesterséges gyengítése rossz monetáris politika lenne.

eurhufcomp Járai nyilatkozata arra utal, hogy a forint stabilitása felett őrködő MNB feltehetően nem nézi jó szemmel az elmúlt napokban esetlegesen túlzott mértékűvé erősödött kamatcsökkentési várakozásokat (50-100 bázispont közötti vágás), ezért azok hűtésére törekszik. A forint árfolyama nem mutat érdemi elmozdulást a nyilatkozatot követően. Amint azt jeleztük:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés