Együtt küzd a magyar és francia agrárminiszter az EU-pénzek szinten tartásáért

Portfolio
A magyar és a francia agrárminiszterek a mai párizsi kétoldalú megbeszélésen "egyetértettek abban, hogy a Közös Agrárpolitikai (KAP) forrásokat a jelenlegi szinten szükséges megtartani a 2020 utáni időszakban is. Ez azért fontos, hogy az európai gazdák versenyképesek tudjanak maradni a globális piacon" - hangsúlyozza a magyar Agrárminisztérium által kiadott közlemény.
A magyar kormány folytatja a harcot a magyar gazdák pénzéért. A hagyományosan erős mezőgazdasággal rendelkező országoknak közösen kell fellépniük a KAP források megtartásáért és a gazdabarát, egyszerű szabályozásért - mondta a közlemény szerint Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy "A becslések szerint a magyar agrárium és magyar gazdák támogatását 25%-kal akarják csökkenteni".

A bő egy éve közzétett európai bizottsági javaslat szerint a KAP első pillérére (közvetlen támogatások) szánt források a mostani ciklusbeli 8,89 milliárd euróról folyó áron 8,76 milliárd euróra (-1,4%), de a közgazdaságilag helyes összevetés szerint 2018-as fix áron 9,82-ről 7,79 milliárd euróra esnének (-20,7%). A második pillérére (vidékfejlesztési források) folyó áron csak az EU-támogatásokat nézve 3,43 milliárd euróról 2,91 milliárd euróra csökkenne a támogatás (-15,1%), fix áron 3,79 milliárd euróról 2,59 milliárd euróra szakadna (-31,6%).

A kettő együtteseként jönne tehát ki a nagyjából 25%-os vágás a Brüsszelből érkező agrártámogatásokra, amely vágás mértékét enyhítené, ha a magyar állam társfinanszírozását meg kellene emelni a jelenlegi 15%-os részről például 30%-ra, így tehát a magyar gazdák támogatás-vágását a magyar államnak kellene részben enyhítenie. A bizottsági javaslat emellett számos forrásfelhasználási szabályváltozást, decentralizálást, illetve például a zöldítési támogatási rendszer teljes átalakítását is vázolja, igaz azóta is nagy viták vannak a tagállami szakminiszterek között ezen részletszabályokról és az előrehaladás szükséges irányáról.

Nagy István hangsúlyozta:

a megfelelő KAP költségvetés mellett legalább olyan lényeges, hogy egyszerűbb legyen a források gazdákhoz történő eljuttatása.

Hozzátette: csökkenteni kell az olyan uniós előírások számát, amelyek szükségtelenül bonyolítják a forrásokhoz történő hozzáférést. "Egyetértettünk francia kollégámmal abban is, hogy az új KAP végrehajtási szabályainak valódi egyszerűsítést kell hozniuk mind a gazdák, mind pedig a kifizetésben közreműködő nemzeti hatóságok számára" - emelte ki az agrárminiszter.

Az új hét éves uniós költségvetés és a KAP jogszabályi javaslatok vitája ősszel folytatódik Brüsszelben, amelyek során Magyarország Franciaországgal és a V4-ekkel közösen határozott álláspontot fog képviselni az agrárforrások megtartása és a megfelelő KAP szabályozás elfogadása érdekében.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Szokolya Zöld Szíve Tan- és Élménykert megnyitóján 2019. június 7-én. MTI/Komka Péter
A 2021-2027-es uniós büdzsé agrárpolitikai támogatási kereteiről nagy viták zajlottak az elmúlt hónapokban, amelyek lényegét az alábbi cikkeben követtük végig:
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF