Ezermilliárdos uniós pénzesőt kaphat év végéig a magyar gazdaság

Portfolio
Az első nyolchavi tény és az év egészére vonatkozó terv alapján az adódik, hogy a szeptember-decemberi időszakban összesen mintegy 1000 milliárd forintnyi uniós támogatást kellene kifizetnie a magyar hatóságoknak a nyertesek számára, ami duplája lenne a tavalyi utolsó négyhavi adatnak.

A Pénzügyminisztérium hétfőn tette közzé az első nyolchavi részletes államháztartási adatokat, és ebben többek között az van benne, hogy az év első nyolc hónapjában 952,5 milliárd forint uniós kiadást teljesített a nyertesek felé és ezzel párhuzamosan Brüsszelből 467,3 milliárd forint bevétel érkezett a büdzsébe.

A 952,5 milliárdos kiadás túlnyomó részét a 2014-2020-as programozási időszak kohéziós operatív programjai adták, összesen 731,5 milliárd forint értékben. Ebből az év első nyolc hónapjában a legjobban teljesítő operatív programok az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program 218,3 milliárd forint, a Gazdaságfejlesztés és Innovációs Operatív Program 176,7 milliárd forint, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program volt 114,1 milliárd forint kifizetéssel.

Az első nyolchavi összes uniós kifizetés (952,5 milliárd forint) az éves előirányzat 48,7%-os teljesítését jelenti, azaz még több mint kétszer ennyi pénzt kellene kifizetni az év hátralévő részében. A Népszava mai cikkében rámutat, hogy a költségvetési törvény azzal számol: az év egészében 1955 milliárd forintnyi támogatást fizetnek ki, azaz az utolsó négy hónapra összesen 1000 milliárdos kifizetés van előirányozva. Tavaly az első nyolc hónapban 1388 milliárdos volt a kifizetés, az év végéig pedig összesen 1955 milliárdos, tehát tavaly az utolsó 4 hónapban csak 498 milliárd forint volt, idénre pedig ennek duplája a terv.

Bár a lap arra utal, hogy ennyire gyors idei utolsó négyhavi kifizetés mellett „a következő hónapokban elszállhat a hiány”, a Portfolio teljesen másként látja. Amint a Portfolio a saját információi alapján a minap megírta: augusztus elejétől szeptember közepéig összesen mintegy 510 milliárd forintnyi uniós támogatás zúdult be a magyar költségvetésbe Brüsszelből (azóta pár milliárd még jött) és ha ezt bekönyveli majd a PM, akkor az október elején megjelenő, szeptember végi költségvetési egyenleg akár nulla közelébe is billenhet, hiszen az első nyolchavi deficit 511 milliárd forint volt.

Mivel a nyári nagy brüsszeli alku (a kormány hatalmas büntetéseket vállalt be) nyomán a következő hónapokban további jelentős brüsszeli átutalások várhatók, így a fent vázolt akár 1000 milliárd forintnyi itthoni uniós támogatás kifizetésre igenis van fedezet és nem fog elszállni a költségvetési hiány sem.

Inkább az a nagy kérdés, hogy itthon tudnak-e úgy haladni a projektgazdák, hogy az előlegek helyett immár inkább számlaalapú kifizetéseket tudjanak kérni (kellő mennyiségű számlát tudnak generálni a fejlesztések előrehaladásával) és így tényleg ki tudnak fizetni idehaza a hatóságok 4 hónap alatt összesen 1000 milliárd forintnyi támogatást.

Címlapkép forrása: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF