Charles Michel Orban Viktor EUcsucs fenyegetes trukkok200723
Uniós források

Felfedte az Európai Tanács elnöke, mivel fenyegette meg Orbán Viktort és a többi vezetőt

Portfolio
Egy-másfél órákat „aludt”, bevetette a teraszdiplomácia minden eszközét, köztük egy frissen kapott asztalt és egy kőkeményen hangzó fenyegetést is Charles Michel, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke, hogy össze tudja hozni a minapi EU-csúcson a történelmi jelentőségű megállapodást a 2021-2027-es költségvetésről és a helyreállítási alapról – fedte fel maga az elnök a Politicónak. Elárulta azt a kilenc trükköt, vagy inkább pszichológiai elemekkel masszívan átitatott tárgyalástechnikát is, ami elvezetett a sikerhez és bevallotta azt is, hogy csak viccelt azzal, amivel az EU-csúcs kezdetén tényleg megfenyegette az állami vezetőket.

A teraszdiplomácia és fontos kelléke

Michel szerint a következő években majd úgy fognak emlékezni az ezen a héten kedd hajnalra összejött megállapodásra, mint ami tényleg történelmi jelentőségű az uniós integráció folyamatában. Mi is ugyanezt a szót használtuk, amikor összefoglaltuk a főbb eredményeket, hiszen például először állapodott meg közös adósság vállalásáról a közösség a helyreállítási alapnál, amelyben hosszas viták után nemcsak hitelek, hanem támogatások is lesznek.

Az Európai Tanács elnöke elárulta, hogy csak a csúcs előtt 1-2 héttel érkezett meg az az asztal a teraszára, ami körül sok időt töltöttek a csúcs résztvevői, miközben egyeztették a különböző témákat.

Nem állítanám, hogy a terasz és az asztal nélkül nem jött volna létre a megállapodás, de a tárgyalási légkör javításában igenis volt szerepe

– hangsúlyozta, majd 9+1 olyan tárgyalási trükköt, technikát is megosztott, amelyek végül elvezettek a sikerhez.

Charles Michel visegradi negyek csucstalalkozo200724
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a teraszán az új asztalánál egyeztet a visegrádi országok miniszterelnökeivel 2020. július 19-én.

A 9+1 technika

  1. A fegyelem fenntartása. Tudta, hogy bizonyos vezetők nagyon bőbeszédűvé tudnak válni, ha az a tárgyalási érdekük, ezért ő már az EU-csúcs nyitónapjának plenáris ülésén csak három fő témára irányította a figyelmet (a helyreállítási alap mérete, a hitelek és támogatások belső megoszlása és a kifizetési feltételrendszer), amire később is mindig vissza tudott hivatkozni, amikor elkalandoztak volna a beszélgetések.
  2. A kritikus pillanatokban cselekedni kell. Szombat este, amikor a francia elnök hazautazással fenyegetett és szerinte ez nem blöff volt, az volt a legközelebbi pillanat ahhoz, hogy sikertelenül véget érjen az EU-csúcs. Ezért egész éjjel dolgoztak és vasárnap reggelre lett egy olyan új tárgyalási keret, ami már a végső megállapodáshoz is elvezetett.
  3. Az időzítés kulcsfontosságú. Azt is elárulta Michel, hogy ezt a szombat éjjel kidolgozott javaslatot még nem vitte oda írásban a vezetők elé vasárnap, előbb tesztelte a beszélgetések alapján, hogy az elképzelésekhez ki hogyan áll, mert nem akart lyukra futni, hogy a leírt szöveg újabb akadályba ütközzön.
  4. Mélységesen ismerni kell a tárgyalófelet... Bár az EU-csúcsra felkészülés jegyében Michel minden tagállami vezetővel külön is egyeztetett a megelőző hetekben videón keresztül, de Hágába személyesen is elment, hogy minél jobban kipuhatolja, hol vannak az igazán vörös vonalak a holland álláspontban. Mint ismert: Mark Rutte, a négy fukar ország csoportjának informális vezetőjeként és holland kormányfőként tényleg erőteljesen befolyásolta az egész EU-csúcs menetét, a viták irányát és hosszát, így az, hogy Michel már előtte, és ott a csúcson négyszemközt is kitapasztalta, mi a lehetséges maximum, sokat segített a végső alku előkészítésében.
  5. ... És a saját korlátokat is. Michel elismerte: még a személyes hágai találkozó során sem tudta igazán pontosan felmérni, hogy Rutte álláspontjában hol van a vörös vonal „végső határa”, csak azt tudta, hogy vékony mezsgyén mozog maga a holland kormányfő is azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami otthon eladható még neki. (Eredetileg a fukarok nulla euró támogatást adtak volna a helyreállítási alapból, míg a németek, franciák és a Bizottság 500 milliárd eurót javasolt, ebből lett aztán végül 390 milliárd euróra szorított támogatás, és 250-ről 360 milliárdra növelt hitel.)
  6. A kis szívességek korlátai. Fontos látni, hogy a költségvetési tárgyalásokat a 27 állam szemszögéből végülis zéró összegű játékként kell felfogni, mert ha az egyiknek itt adnak valamit, akkor az a másiknak amott hiányozni fog (ezt lehet országra és programra is érteni). Így Michel mindig azzal szerelte le a vezetőket, amikor valaki egy kis szívességért jött hozzá (megemeltetni ezt-azt a programot), hogy megkérte őt: magyarázza el neki és a másik állami vezetőnek is, hogy honnan, kitől venne el forrást.
  7. Előre ki kell tesztelni, hogy mi lesz a fogadtatás. Mindig, amikor a tárgyalások alakulása során egy új ötlete, javaslata támadt, azt először mindig megszondáztatta azoknál a tagállamoknál, akiknek ez várhatóan érzékeny téma lesz. Tudta ugyanis, hogy az érzékeny témákban az új javaslat meglepetést is okozhat és az sosem jó, mert bizalmatlanságot szül a vezetők között, ami a csúcs sikerét is veszélyezteti.
  8. A blöffölést is meg kell érezni. Michel szerint többször volt olyan pillanat, amikor egyik-másik állami vezető eltúlzott egy problémát, azaz blöffölt, és ekkor igyekezett ráérezni arra, hogy ez tényleg így van-e, illetve afelé terelte a dolgot, hogy a panaszkodó vezető el tudjon fogadni egy kedvezőbb dolgot.
  9. Beszéltetni kell a vezetőket, mert addig sem mennek haza. Michel a csúcsra felkészülő videós egyeztetésein azt a benyomást szerezte, hogy igenis van esély arra, hogy ezen a csúcstalálkozón össze lehessen hozni az alkut (nem kell július végéig egy újabbat összehívni), de azt is érezte, hogy ehhez idő kell. Éppen ezért az esemény során előre jelezte a vezetőknek, hogy addig szeretné őket Brüsszelben tartani, amíg meg nem egyeznek. Így tehát a fókuszáltság mellett hagyta is őket beszélni, mert addig sem mentek haza és addig mindig meg volt az esély a megegyezésre.

+1 Kemény fenyegetésnek hangzó vicc. Végül azt is elárulta, hogy bár csak viccelt vele, de a csúcs elején azt mondta a 27 állami vezetőnek, hogy jól ismeri a mostani belga miniszterelnököt (Michel maga is volt belga kormányfő 2014 és 2019 között) és az a szándéka, hogy lezáratja az összes belga repteret addig, amíg meg nem egyeznek.

Ez tehát világos fenyegetés volt, amit a tárgyalások kezdete előtt elmondtam

- ismerte be Michel. Ez pedig a jelek szerint szintén jól jött ahhoz, hogy végül senki sem ment haza idő előtt.

Az EU-csúcs eredményeiről, annak magyar szempontú értelmezéséről és az Európai Parlament csütörtöki reakciójáról fontosabb cikkeink:

Címlapkép forrása: DARIO PIGNATELLI, Európai Unió, Európai Tanács médiatára. Charles Michel elnök a teraszán egyeztet Orbán Viktor kormányfővel 2020. július 17-én, illetve a négy visegrádi ország vezetőjével július 19-én.

bankkártya utazó utazik kalap fiatal
babel étterem budapest
mobilfizetés shutter
Pf_nyugdijas_768gettyimages-625049826-20191213
wizzair_8
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
libanon robbanás