Polt Peter legfobb ugyesz 200911
Uniós források

EU-pénzes csalások Magyarországon: reagált a Legfőbb Ügyészség az OLAF számaira

Portfolio
Ugyanazt a kedvező színben feltűnő eredményt, az uniós átlagot meghaladó vádemelési arányt emelte ki pénteki közleményében a Legfőbb Ügyészség, amit az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is érzékeltetett a minapi éves jelentésében. Emellett a Legfőbb Ügyészség arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt években egyre kevesebb problémás uniós pénzes ügyben fordul hozzájuk igazságügyi ajánlással az OLAF, amelyek közül egyre több esetén már egyébként is zajlik itthon nyomozás.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Amint tegnap megírtuk: közzétette 2019-es éves jelentését az OLAF, amelyben a 2015-2019 közötti időszakra vonatkozóan mutatja be táblázatokkal, hogy menyire kiugró az összes tagállam közül Magyarország kapcsán az EU-pénzeknél, illetve az áfa- és vámbevételeknél az a pénzügyi büntetési arány, amire az általa vizsgált ügyekben javaslatot tett. Emellett azt is jelezte az OLAF, hogy hány ügyben fordult a Legfőbb Ügyészséghez igazságügyi ajánlással és azokban mik történtek idehaza (az OLAF-nak nincs nyomozati jogköre és bűnügyi bizonyítást sem végezhet).

Ezek után ma a Legfőbb Ügyészség a közleményében éppen azt a pozitívumot emelte ki, amit az OLAF egyik táblázatából ki lehet olvasni, miszerint a 2015-2019-es időszakban 47%-os volt itthon a vádemelési aránya, ami jobb mint a 39%-os uniós átlag. Itt ugye arról van szó, hogy az OLAF ebben az 5 évben összesen 33 esetben fordult a magyar ügyészség felé igazságügyi ajánlással, és ezek közül eddig csak 15 esetben döntött az ügyészség: 8 ügyet ejtettek, 7-ben pedig vádat emeltek (7/15=47%).

Arról már nem tesz említést a Legfőbb Ügyészség közleménye, hogy ugyanezen időszakban csak 2 másik tagállam volt, amelyben több ügyszámmal fordult volna a helyi ügyészséghez az OLAF: az olaszoknál 35 ügyben, a románoknál 46 ügyben. Ebben a két országokban ráadásul az ügyek több mint felében már született valamilyen ügyészségi döntés (nálunk csak 45%-ban), és az olasz esetben jóval magasabb: 62%-os, míg a román esetben 46%-os a vádemelési arány.

A Legfőbb Ügyészség csak azt emelte ki közleményében – sugallva a javuló tendenciát az uniós pénzek felhasználás terén -, hogy az OLAF által évente megfogalmazott igazságügyi ajánlások száma folyamatosan csökken és egyre több esetben már egyébként is folyamatban volt itthon a nyomozás, így annak irataihoz hozzácsatolta az ajánlást. 2015-ben és 2016-ban még 10-10, 2017-ben már csak 6, 2018-ban 4, míg 2019-ben már csak 3 OLAF-ajánlás érkezett és a Legfőbb Ügyészség hangsúlyozta, hogy ezekben az esetekben - bár erre nincs törvényi kötelezettsége – mindig elrendelte a nyomozást, ha ,még nem volt itthon folyamatban.

Emellett megemlékezik arról a közlemény, hogy „2020. január 31-én Dr. Polt Péter legfőbb ügyész hivatalában fogadta az OLAF főigazgatóját, Ville Itälä-t. A találkozón a felek megerősítették, hogy az uniós pénzeket érintő bűnügyi visszaélések kapcsán a szervezetek közötti hatékony információcserét és együttműködést továbbra is kiemelten fontosnak tartják. Emellett megállapodtak abban, hogy az eddig is jól működő szakmai kapcsolat további elmélyítése érdekében együttműködési megállapodást dolgoznak ki. Ville Itälä a találkozót követően nyilvánosan is hangoztatta, hogy elégedett annak eredményeivel.” Végül azzal zárul a közlemény, hogy

a magyar ügyészség és az OLAF szorosan együttműködik, mind vezetői, mind szakértői szinten rendszeresek a találkozók.

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor. Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án.

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
charles michel európai tanács elnök