Uniós források

Több mint 50 uniós nagyváros kér közvetlen EU-s forrásokat a klímasemlegesség elérésére

Portfolio
Több mint 50 polgármester kérte az Európai Uniót a 2030-as kibocsátáscsökkentési célok emelésére és a városok részére nyújtott közvetlen Covid-helyreállítási alapok biztosítására.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Főpolgármesteri Hivatal levelében, amelyet mások mellett az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökének címeztek, az áll, az Európai Unió vezető szerepe elengedhetetlen ahhoz, hogy a Párizsi Megállapodással összhangban az éves átlaghőmérséklet-növekedés mértékét az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 fokra korlátozzák, mivel ez gyors és messzemenő átalakulásokat igényel majd.

"Felismerjük azon törekvés szükségességét, hogy Európát éghajlatsemleges pályára állítsuk, amely olyan jövőt teremt, ahol minden ember számára biztosított az egészséges, rugalmas és biztonságos környezet. Itt az ideje az EU 2030-as éghajlat- és energiapolitikai célkitűzések felülvizsgálatára, 2030-ig legalább 55 százalékkal kell csökkenteni a kibocsátást az 1990-es szinthez képest, a tagállamokra nézve kötelező erővel" - hangsúlyozták az aláírók a MTI-hez eljuttatott levélben.

Hozzátették, hogy azt kérik, az európai uniós támogatásokat és helyreállítási politikákat felhasználva segítsék a vezető városokat, amelyek még nagyobb részt vállalnának e cél elérésében, 65 százalékos kibocsátás-csökkentési célt tűzve ki maguk elé.

Jelentős beruházásokat kérnek még a tömegközlekedésbe, a zöld infrastruktúrába és az épületfelújításokba, hogy elősegítsék az átmenetet a városokban. Az Európai Unió helyreállítási tervét úgy kell kidolgozni, hogy a legnagyobb politikai ambíciókat valósítsa meg a kibocsátás-csökkentés terén - tették hozzá. Továbbá, az európai uniós támogatást és finanszírozást oda kell becsatornázni, ahol a legnagyobb szükség van rá - az európai városokba - a városi területek átalakító erejének fellendítése, valamint a zöld és igazságos helyreállítás érdekében – írták.

Ugyanakkor a fosszilisüzemanyag-igényes ágazatok helyreállítási finanszírozása a dekarbonizációs kötelezettségvállalások egyértelmű feltétele - írták az európai polgármesterek.

A minap került sor Budapesten egy klímavédelmi konferenciára, amelyen az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke is részt vett, illetve tegnap egy átfogó épületfelújítási stratégiát is közzétett a testület, amelyben a városok átalakításának kibocsátás-csökkentési hatásait is kiemelték:

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
jogallamisag feltetel magyarorszag unios tamogatas veto veszely 201028