eu palyazat tamogatas onkormanyazat fejlesztes 201020
Uniós források

Egy hét múlva nyílik egy olyan EU-pályázat, ami a 2021 utáni EU-pénzek elköltését segíti majd

Portfolio
A napokban jelent meg, egy hét múlva pedig meg is nyílik az az uniós pályázat, amely a 2021-2027-es fejlesztési ciklus stratégiai és projektszintű előkészítését segíti majd a fővárosi és megyei önkormányzatok, illetve az általuk tulajdonolt cégek számára. A pályázat céljaira összesen 5 milliárd forint áll rendelkezésre, ami megyénként legalább 10 millió, legfeljebb 350 millió forint lehet egy megadott táblázat alapján. A kiírás azért hasznos, mert a válság miatt jellemzően forráshiányos önkormányzati világban 100%-os támogatási intenzitás mellett forrást tudnak kapni arra, hogy végig tudják gondolni a területfejlesztési szempontjaikat a 2021-2027-es időszakra vonatkozóan még azt megelőzően, hogy az uniós keretköltségvetés és helyreállítási alap minden mozaik darabja a helyére került volna.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A minap jelent meg, október 28-tól január 29-9ig pedig nyitva is lesz az az uniós pályázat, amely „A 2021-27 tervezési időszak stratégiai és projektszintű előkészítése” címet viseli (TOP-1.5.1-20 kódszámú). A felhívás célja a 2021-27-es programozási időszak területi operatív programjának a megvalósításához szükséges, helyi, integrált területi stratégiai dokumentumok – mint például területfejlesztési koncepció és program, integrált területi program – felülvizsgálata, elkészítése, valamint olyan ERFA típusú projektek előkészítési munkáinak megkezdése, illetve elvégzése, melyek fizikai megvalósítását a 2021-2027 közötti időszakban tervezik majd a területi operatív program keretében az érintettek.

A felhívás keretösszege 5 milliárd forint és akár konzorciumi formában is jelentkezhetnek rá az alábbi pályázók:

  • Megyei önkormányzatok és a Fővárosi Önkormányzat (GFO 321),
  • Megyei önkormányzati hivatal, Főpolgármesteri Hivatal (költségvetési szerv) (GFO 325)
  • Nonprofit gazdasági társaság, szervezet (GFO 572, 573, 575, 576, 599), amelyben az állam vagy a megyei, fővárosi önkormányzat 100%-os tulajdoni részesedéssel rendelkezik.
  • Gazdasági társaság (GFO 11), melyben az állam vagy a megyei, fővárosi önkormányzat 100%-os tulajdoni részesedéssel rendelkezik.

Az 5 milliárdos keretből az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 10 millió Ft, maximum az alábbi táblázatban szereplő összeg lehet és azt is rögzíti a felhívás, hogy a támogatott támogatási kérelmek várható száma 20 darab lesz.

A friss pályázati felhívás kapcsán megkérdeztük Szebeni Dávid területfejlesztési szakértőt, az Enrawell stratégiai igazgatóját, aki azt emelte ki:

A magyar fejlesztéspolitikai tervezésben mindenképpen előrelépés, hogy az aktuális költségvetési időszak forrásaiból igyekszik finanszírozást biztosítani a következő időszak területfejlesztési projektjeire.

Meglátása szerint többek között azért is üdvözlendő ez a pályázati felhívás, mert valamivel szervezettebb és átláthatóbb mederbe tereli az önkormányzatok, megyei önkormányzatok projektjeinek becsatornázását a minisztériumi tervezési folyamatba. Emellett arra az előnyre is rámutatott: a forráshiányos önkormányzatoknak nem a 2021-27-es támogatási konstrukciók megjelenése utáni egy-két hónapban kell minden projekt műszaki tervdokumentációját elkészíteniük, hanem ezzel a felhívással „esély nyílik a műszaki tartalom alapos átgondolására a kapkodás helyett”.

Véleménye szerint azok a projektek, amelyeknek előkészítését a megyei önkormányzatok és a főváros ebből az 5 milliárdos keretből finanszírozza, előkészítettségük okán előnyben lesznek, amikor megjelennek az új támogatási konstrukciók. Emiatt szerinte a megvalósulásuk valószínűsége is nagyobb lesz, amelyhez erőforrásokat és kapcsolódó projekteket is lehet rendelni a későbbiekben, így segíti a koherens településfejlesztési stratégiák megalkotását is.

Címlapkép forrása: 

mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

eu zászló