unios palyazat telephely kapacitasbovites kkv 201222
Uniós források

Két nagy új EU-s pályázatot is várhatunk 2021 elején – Mit kell róluk tudni?

Portfolio
Két, összesen 336,7 milliárd forintnyi támogatási kerettel járó gazdaságfejlesztési célú nagy EU-s pályázat is megjelenik majd az újév elején immár a 2021-2027-es uniós ciklus terhére és várhatóan márciustól be is lehet majd adni a támogatási kérelmeket – derül ki a hivatalos pályázati oldalon felbukkant pályázati tervezetekből. Arra, hogy az újév elején már résen kell lenni, egy minapi sajtótájékoztató mellett az is utal, hogy a két pályázat társadalmi egyeztetési köre mindössze 10 napos és december 28-án már véget is ér. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni a két új pályázatról, amelyek kódrendszere és logikája kísértetiesen hasonlít a mostani EU-ciklusban már megszokott eszközbeszerzős, telephelyfejlesztős, illetve vállalati K+F+I pályázatokhoz, de azért van pár újítás is.

A régi és az új ciklus hasonlóságai

Az új uniós ciklusban se az intézményrendszer felépítésén, se a pályázati rendszer keretein nem akar érdemben változtatni a kormány, ezt már október végén is jelezte, aztán a minap bővebben is felhívták a figyelmet arra, hogy egyébként már zajlik a 2021-2027-es uniós ciklus alapozó dokumentumának, az ún. Partnerségi Megállapodásnak, valamint az azokból következő új Operatív Programoknak a társadalmi egyeztetése. Ezekből már látható, hogy az eddigi legnagyobb keretösszegű programnak, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programnak (GINOP) az új ciklusban a Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program (VINOP) lesz az utóda.

Amint az új OP-k társadalmi egyeztetéséről szóló cikkben már felhívtuk rá a figyelmet, néhány pályázatot is kitettek már társadalmi egyeztetésre, most ezekből a vállalkozások szélesebb körét leginkább érdeklő két VINOP-os konstrukcióra hívjuk fel röviden a figyelmet. A két tervezet itt érhető el és amint látszik: már több hozzászólás is érkezett a társadalmi egyeztetési felületen a december 28-ig nyitva tartó lehetőség során.

Pályázati dömping várható jövőre

Varga Mihály pénzügyminiszter egyébként múlt pénteken azt jelezte, hogy ennél a 336,7 milliárdos csomagnál is nagyobb, összesen 414 milliárd forintnyi pályázat indul majd el januárban 4 pályázati konstrukció keretében (beruházási, kutatás-fejlesztési, innovációs és képzési pályázatokat említett). Azt is jelezte, hogy 2021 során már 2000 milliárd forintnyi pályázati keretet kiírnak a vállalkozásoknak, ami a 2014-2020-as ciklus teljes egészére kiírt 3000 milliárdnyi GINOP-forrás tekintetében is kiemelkedő összeg.

Az új kapacitásbővítős pályázat néhány jellemzője

Amint a „régi” GINOP-ban az 1-es prioritás a vállalkozási kapacitásbővítését és versenyképességét szolgáló felhívásokat takarta, most a VINOP-ban is ugyanez a struktúra folytatódik és a kódszám is hasonlít (1.2.1.) az eddig már megszokott logikára. A konkrét új pályázat „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” címet viseli és a kódszáma: VINOP-1.2.1-21, itt érhető el a konkrét tervezet.

Megnyitva a tervezetet, látszik benne, hogy egy 200 milliárdos keretösszegű konstrukcióról van szó, ami még a „régi” ciklusban is ritkának számított, így ez sok cégnek mindenképpen érdekes lesz és a tervezetből is látszik, hogy várhatóan 1-3 ezer fejlesztési projektet terveznek majd támogatni a projektek méretétől függően, hiszen elég tág az igényelhető támogatási tartomány: 10-630 millió forint között szóródhat.

Hasznos újítás a társadalmi egyeztetésre bocsátott pályázati tervezetben az, hogy a felhívás elején van egy összefoglaló táblázat a legfontosabb tudnivalókról, így gyorsan képbe kerülhet minden érdeklődő, hogy a főbb irányait tekintve egyáltalán neki szól-e ez a felhívás. Amint a táblázat alulról hatodik sorában látható, ez gyakorlatilag egy feltételesen visszatérítendő pályázati konstrukció, ami azt jelenti, hogy legalább 30% önerő biztosan kell a tervezett fejlesztéshez, és a többi forrást kezdetben megkapja a cég előlegként, majd aszerint kell visszafizetnie, vagy megtarthatja a pénzt, hogy hogyan tudja teljesíteni az elvárt és vállalt feltételeket. Ha nagyon jól tudja teljesíteni, akkor a 70%-nyi, maximálisan 630 millió forintnyi külső forrás végülis támogatássá alakul, azaz nem kell később sem visszafizetnie (ekkor 900 milliós teljes beruházásról beszélünk).

Amint látszik: a tervezet szerint a pályázat várhatóan 2021. március elsején nyílik majd meg bő két hétre. A szövegben aztán az is benne van, hogy ekkor még „csak” 70 milliárdos lesz a felkínált keret, aztán júniusban (50 milliárdos keret), szeptemberben (40 milliárdos keret) és 2022. februárban is lesz majd egy „időablak” (és 40 milliárdos keret). Így ez ütemezett pályáztatást, és a cégek számára nem mindenáron azonnali, hanem tervezhető pályázati lehetőséget jelent azzal együtt, hogy ha az egyes „időablakokban” a beérkezett pályázati igények az akkorra allokált keretösszeg 120%-a fölé mennek, rögtön bezárják átmenetileg a kiírást és majd várni kell a következő „időablakig”. Emellett az is lényeges, hogy a harmadik és negyedik „időablak” során csak azok a cégek indulhatnak, amelyek a meghatározott szabad vállalkozási zónák egyikében terveznek fejlesztést.

A korábbi GINOP-is pályázatok méretéhez képest talán szokatlanul nagy, akár 900 milliós pályázati lehetőség kapcsán megkérdeztük Tóth Ádám Ferencet. A European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője azt emelte ki lapunknak:

Ügyfélkörünk jelentős részével hónapok óta készítünk elő ilyen nagyságrendű pályázatokat és ezáltal örömteli, hogy már a közeljövőben ismételten elérhető lesz egy nagy összegű, akár 900 milliós beruházásokat, fejlesztéseket is támogató pályázat gépbeszerzésre és telephelyfejlesztésre.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire ismerik és értik a cégek ezt az új, még 1 éve is úttörőnek mondott, feltételesen visszatérítendő jellegű támogatási konstrukciót, úgy reagált: „Partnereink - akik jellemzően gyártó, termelő tevékenységet folytatnak - két korábbi pályázat alapján ismerik már az adott feltételek mentén vissza nem térítendővé alakuló támogatás konstrukcióját, és a vele együtt járó magas támogatási százalékot, valamint a 100 %-os előleg kapcsán mostanra előnyben is részesítik azt.”

Ennek tükrében rákérdeztünk arra is, hogy milyen lényegi változást lát a korábbi két, hasonló támogatási konstrukcióhoz képest, azt emelte ki Tóth Ádám Ferenc: „A tavasszal meghirdetett pályázatokhoz képest mindenképpen pozitív, hogy (bár az elnyerhető összeg ennél a pályázatnál is a vállalkozás létszáma alapján kerül meghatározásra, ugyanakkor) az elnyerhető támogatás összege (70 %-os arány mellett) akár 629,3 millió forint is lehet.”

Az új kutatás-fejlesztési pályázat néhány jellemzője

A pályázati portál társadalmi egyeztetési felületén egy másik, a kutatás-fejlesztési jellegű VINOP-os pályázat is látható és ahogy a „régi” GINOP-ban, úgy ez is a 2-es prioritáshoz tartozik és így a kódszáma is az eddig megszokott 2.1.2-21-es rendszert tükrözi. A pályázati tervezet „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” címre hallgat és a tervezetet kinyitva látszik, hogy minimum 50 millió forint, maximum 1 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatási összeget lehet elnyerni attól függően, hogy vállalati KFI (200-500 millió forint között), vagy együttműködési KFI célt (500-1000 millió forint) akar megvalósítani az adott cég, illetve egyedül, vagy konzorciumban indul.

A pályázati keret itt is kiemelkedően magasnak mondható: 136,7 milliárd forint és a tervezet itt is szakaszos beadást jelez, de a szövegből nem derül ki, hogy itt is külön-külön allokálnak-e majd pályázati kereteket az egyes „időablakokhoz”, vagy sem (feltehetően nem, mert a bevezetőben jelzik, hogy ha túligényelnék a keretet, vagy ennek bekövetkezése előre jelezhető, akkor le lehet zárni a felhívást).

Ez a pályázat is március elsején nyílik majd meg és fontos tudni, hogy itt a tényleges pályázat beadása előtt egy előminősítést kell készíttetni a két szakmai „bíráló” testület egyikével (NKFIH, SZTNH) és ezek időigényére is tekintettel kell lenni ahhoz, hogy utána ne csússzunk le a tényleges pályázati időablakról.

Ennél a K+F pályázatnál az innováció megvalósításához kapcsolódó technológiai berendezés, bér, anyag és szolgáltatásra lehet a támogatást igénybe venni és Budapesten kívül az összes megyéből lehet pályázni – jegyezte meg már tegnapi cikkünkben Papadimitropulosz Alex. A Via Credit ügyvezető igazgatója kiemelte: a vállalkozások méretkategória alapján 50-1000 millió forint támogatásra jelentkezhetnek. A támogatás intenzitása a kisebb méretű cégeknél (mikró- és kisvállalatok) kedvezőbb, akár 70%-ot meghaladó, míg a méret növekedésével a támogatási intenzitás csökken.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt. Az épülő buszkarosszéria-gyártócsarnok az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. telephelyén Debrecenben 2020. április 28-án. Az új üzemrész kivitelezési költsége kétmilliárd forintba kerül.

forint
koronavírus vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
boris johnson brexit