bóka jános orbán viktor
Uniós források

Új tanácsadója lett Orbán Viktornak

Portfolio
Január 15-étől Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium eddigi államtitkára a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkárként dolgozik tovább a Miniszterelnöki Kormányirodán - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke szombaton.

Bóka János feladata, hogy

a miniszterelnököt segítse az európai uniós tagállamokkal, illetve az uniós intézmények képviselőivel folytatott tárgyalásai során.

Részt vesz az európai uniós tematikájú kormányülések előkészítésében, valamint egyeztet a miniszterekkel az uniós tagsághoz kapcsolódó magyar kormányzati álláspontról - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Emlékezetes, a kormányfő december végén alakította át az uniós ügyek felügyeletét a kormányban, a Telex ennek kapcsán azt írta, hogy a miniszterelnök számos, az Európai Unió intézményeivel való kapcsolattartásban lényeges ponton újból személyes felelősséget visel, a tárgyalási hatásköröket közvetlenül magához vonva. A rendelet nevesíti „a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkárát” mint a kormányfő megbízásából ezen tárgyalásokon őt képviselő vagy helyettesítő személyt is. Ezt a pozíciót tölti most be Bóka János.

Bóka János neve egyébként már pénteken délután kiszivárgott, a Népszava cikkében akkor azt írta, hogy az Igazságügyi Minisztérium eddigi államtitkára Orbán Viktor külpolitikai főtanácsadója lett a nemrég távozott Gottfried Péter utódjaként. Bóka János legfontosabb feladata az Európai Bizottság és a kormány között várhatóan felmerülő vitás ügyekben való közvetítés lesz – éppen úgy, mint Gottfried Péteré volt.

A Népszava arra is emlékeztet, hogy Varga Judit igazságügy miniszter tárcájától két ember is távozott, ami szintén arra utal, hogy az EU-s ügyek kezelése Orbán Viktor közvetlen felügyelete alá kerül. Bóka János mellett Steiner Attila az IM „európai ügyekért felelős államtitkára” is átigazolt az Innovációs és Technológiai Minisztériumba, ahol a kormány „ Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve végrehajtásáért” felelős államtitkárság vezetője lett.

Szakmai útja

Szolnokon született 1978-ban, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 2001-ben. Európai integrációs és fejlesztési tanulmányokat folytatott a brüsszeli Vrije Universiteit (VUB) mesterképzési szakán. 2013-ban a Szegedi Tudományegyetemen PhD fokozatot szerzett.

A Szegedi Tudományegyetemen 2001 és 2003 között tanársegédként dolgozott az Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszékén. 2003-tól az Információs Hivatalban dolgozott, ezt követően 2009-ig képviselői munkatárs volt az Európai Parlamentben. 2009-től tanársegédként, majd 2011 és 2016 között adjunktusként dolgozott a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, az Összehasonlító Jogi Intézetben. 2014-2015-ben főtanácsadó a Kúria Polgári Kollégiuma mellett. 2015 és 2019 között egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar, Európai Köz- és Magánjogi Tanszékén, 2016 és 2017 között ugyanitt dékánhelyettes. 2017-2018-ban az Országos Bírósági Hivatal Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatója. 2018-tól az Igazságügyi Minisztériumban tölti be az európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkári pozíciót. Uniós jogot oktat a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

Angolul és franciául felsőfokon, oroszul középfokon beszél. Nős, két gyermek édesapja.

Címlapkép: Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára beszédet mond a nemzeti kiválósági jogászösztöndíjasok szakmai napján a minisztériumban 2018. november 9-én. Forrása: MTI/Bruzák Noémi

GettyImages-1206147315
forint mnb épület sötét magyar jegybank
johnson&johnsonvakcina
apafia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
boris johnson brexit